El pressupost esquiva el filibusterisme
El Punt. La mesa del Parlament tomba la petició de reconsideració de Ciutadans per l’Acció Exterior del govern. Alsina presenta l’increment del seu departament com un missatge polític contra la repressió.
Ciutadans ha passat de 36 diputats a només sis, però conserva intacta la voluntat de posar bastons a les rodes del govern i ahir, en un gest que recorda el filibusterisme parlamentari de la tardor del 2017, el grup liderat per Carlos Carrizosa va presentar una petició de reconsideració de l’admissió a tràmit del pressupost en considerar que l’Acció Exterior que dibuixen els comptes excedeix la Constitució. La mesa ho va tombar de forma fulminant per unanimitat.
L’operació del grup taronja per intentar recuperar visibilitat va retardar, això sí, un parell d’hores l’inici de les comissions per presentar els comptes sectorialitzats. Una de les damnificades va ser justament la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que va defensar l’increment pressupostari del seu departament com un “missatge polític” contra la repressió de l’Estat espanyol i els seus tribunals polititzats. “Avui volem reivindicar l’absoluta normalitat democràtica i la competència de la Generalitat en matèria d’Acció Exterior. Aquest departament va sofrir un 155 salvatge i també l’obstinació de tribunals polititzats, del Tribunal de Comptes”, va recordar.
Alsina va assegurar que el pressupost del seu departament és el que més creix percentualment, al marge del d’Igualtat i Feminismes, de nova creació, i descomptats els fons Next Generation. Amb un creixement del 27,8%, els números globals d’Acció Exterior i Govern Obert augmenten en 20,5 milions d’euros respecte al pressupost anterior, fins a assolir els 94,3 milions. El departament d’Alsina, però, representa només el 0,25% sobre el total dels comptes de la Generalitat. “És un pressupost modest, però amb un alt valor estratègic”, va defensar.
En detall, l’Acció Exterior del govern creix de 48,3 milions fins als 65,4, que són la suma de les dues partides més importants del pressupost del departament: la dedicada a la cooperació al desenvolupament, amb 36,9 milions, i la d’acció exterior, amb 28,5 milions.
Alsina va destacar tres projectes prioritaris per al 2022: mig milió d’euros per teixir aliances amb el cos consular acreditat a Barcelona, un milió per a la internacionalització del món local –“no tothom és l’Ajuntament de Barcelona, amb una partida pressupostària específica”– i un augment de la partida per a les delegacions a l’estranger de 3,8 milions. La consellera va considerar “inquietant” que la representació permanent d’Espanya davant la UE es gasti més d’un milió d’euros anuals en neteja de les finestres i vidres de l’edifici, i que la jardineria de les ambaixades de Mèxic o Austràlia o la Santa Seu estigui per sobre dels 60.000 euros anuals.
Igualtat i Feminismes. La nova conselleria dobla
Amb un pressupost de 92 milions, el nou departament dobla els fons destinats a les polítiques d’igualtat i feminismes que gestionaven altres conselleries. A més, la consellera Tània Verge defensava ahir en comissió que el pressupost és superior si es té en compte que altres departaments tenen plans específics destinats als collectius que representa –1,4 milions d’Educació per a coeducació i la gratuïtat de P2 i 12,6 milions en igualtat de gènere a Cultura, així com la renda bàsica universal–. La nova conselleria incrementarà la plantilla de 130 a 190 treballadors i desplegarà cinc serveis territorials a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i l’Ebre. La direcció general de Cures i Equitat gestionarà 25,3 milions; la direcció general per a l’Erradicació de Violències Masclistes, 24, i la de Migracions, Refugi i Antiracisme, 11,8. L’Institut Català de la Dona mantindrà els 10,6 milions però sense haver de destinar-ne una part a les violències masclistes com fins ara, i la direcció general de LGTBI+ comptarà amb 4,5 milions. El PSC, la CUP i els comuns van trobar insuficient la dotació sent un departament nou.
Drets Socials. La tercera àrea amb més recursos
El Departament de Drets Socials és el tercer, després de Salut i d’Educació, pel que fa a increment pressupostari. Disposarà de 3.869 milions per gastar, 905 milions més que el 2020, un 30,5% més. La part destinada a l’habitatge en el seu conjunt és la que en surt més beneficiada amb un increment de 410 milions en polítiques d’aquesta àrea, 385 milions més per a ajuts i rehabilitacions i 141 milions destinats a ampliar el parc públic amb més de 3.300 habitatges de lloguer social. També destaquen altres partides com ara els 400 milions destinats a la renda garantida de ciutadania i complement de les pensions, 356 milions en programes per a la infància i l’adolescència, 13 milions més per combatre la pobresa energètica i 4 milions per posar en marxa el pla pilot per implementar la renda bàsica universal l’1 de desembre del 2022. Una vintena d’entitats del món social van reaccionar ahir amb un comunicat en què reclamaven en nou punts que es complissin les necessitats bàsiques dels ciutadans. Entre les peticions destaquen que es revisi la cartera de serveis per a les persones grans i amb diversitat funcional, garantir l’atenció domiciliària a qui ho necessiti i actualitzar l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que s’usa per al càlcul i l’accés a les prestacions socials bàsiques.
Medi Ambient. Pressupost amb perspectiva climàtica
Fer front a l’emergència climàtica és una des les prioritats del govern. De fet, un 6,1% de la despesa inclosa en el pressupost, 2.557 milions d’euros, té perspectiva climàtica i es concentra en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació. El Departament d’Acció Climàtica rebrà 149 milions d’euros de les aportacions dels fons europeus Next Generation. Els comptes per a l’any vinent inclouen recursos per posar en marxa l’energètica pública el primer semestre del 2022, tal com va anunciar dilluns el president Pere Aragonès des de la cimera de Glasgow, una mesura en la línia de les reclamacions de la CUP per donar suport als comptes. Els recursos que es preveu dedicar a medi ambient i cicle de l’aigua són 1.187 milions d’euros. D’aquests, 518 aniran a parar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que té previst fer inversions en estacions depuradores d’aigües residuals. Per potenciar la transició verda per combatre l’emergència climàtica està previst destinar 149,2 milions d’euros per dotar el fons climàtic i el fons de patrimoni natural, que es nodrirà dels recursos procedents de la recaptació del nou impost de CO2. També hi ha pressupostat un increment de 120,8 milions per a polítiques d’eficiència energètica. Entre els projectes consignats en el pressupost d’aquesta àrea, destaca la implementació del pla estratègic del Cos d’Agents Rurals per garantir i impulsar la seva capacitat d’actuació, la promoció de programes i campanyes de sensibilització ambiental, l’elaboració de plans de protecció del medi natural i del paisatge per als espais naturals de protecció especial i consorcis de gestió, l’impuls de l’economia circular i la promoció de sistemes de gestió ambiental, ecoetiquetatge ecològic i programes voluntaris de reducció i compensació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Agricultura, ramaderia i pesca. Els pagesos volen mesures amb pocs tràmits
El govern preveu invertir 154 milions d’euros en el capítol d’agricultura, ramaderia i pesca, amb un pressupost total de 477 milions en aquest àmbit. A més, des d’una perspectiva climàtica, una de les prioritats expressades pels responsables del projecte de llei de pressupost per a l’any vinent, el govern té la intenció de destinar uns 200 milions a la preservació de la biodiversitat i en general a la protecció d’espais naturals, agrícoles i silvícoles dels que hi ha repartits per tot el territori. Representants del sector, com ara Unió de Pagesos, el mateix dia de la presentació al Parlament del pressupost ja van sol·licitar a la Generalitat més mesures econòmiques i fiscals que no necessiten modificacions legislatives per dur-se a terme, com ara el foment de l’autoconsum o la devolució d’ingressos indeguts.
Educació. Un augment que no arriba al que estipula la llei
El pressupost destinat a Educació experimenta un increment notable, ja que s’afegeixen 1.009 milions als 5.672 milions del 2020. El 2020 ja es van recuperar els comptes previs a la retallada del 2011, de 5.271 milions –van caure a 4.700 milions el 2012–. Però, tot i l’increment, la inversió en l’educació està molt lluny del que marca la llei d’educació de Catalunya, que situa en el 6% del PIB la inversió necessària. “No arribem ni al 3%”, denuncia Iolanda Segura, portaveu del sindicat Ustec-STEs, “i no s’han revertit els efectes de la retallada”. “És un pressupost insuficient i continuista, amb un augment ridícul”, hi afegeix. La Intersindical va més enllà i demana una inversió del 7% del PIB, de manera immediata i no progressiva, perquè “cal consolidar un sistema educatiu amb fonaments”, segons la portaveu, Judith Ribera. Els sindicats assenyalen, entre altres, la necessitat de recuperar hores lectives, consolidar els reforços del personal Covid, estabilitzar els interins, dotar de recursos l’escola inclusiva i reduir ràtios. Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, assenyala també la necessitat de millorar el finançament per atendre les necessitats de l’alumnat més vulnerable.
Turisme. Pressupost que baixa un 10%
El document del pressupost preveu 165 milions per al turisme i indica que la prioritat és presentar l’avantprojecte d’una llei del turisme per afavorir la desconcentració i la diversificació territorial i apostar per la millora de la qualitat de l’oferta dels serveis (a partir de la millora de la qualitat a la feina). Segons el conseller Roger Torrent, la partida per a turisme és l’única de la conselleria d’Empresa que ha disminuït en import, un -10,2%, cosa que es deu a la caiguda d’ingressos de l’impost sobre les estades en establiments turístics. El sector reclama més diners per a promoció.
Economia i Indústria. Visions antagòmiques entre sindicats i patronals
Els agents socials van reaccionar ràpidament a la presentació del pressupost, amb criteris ben diferenciats. Javier Pacheco, secretari general de CCOO, es va reunir ahir amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, a qui va fer arribar la valoració negativa del sindicat del fet que s’hagi “renunciat a augmentar els ingressos fiscals provinents de les rendes més altes” i la necessitat d’incrementar els recursos per habitant, especialment en els capítols de salut i educació. Pacheco va instar el responsable econòmic del govern a crear un Institut Català de la Dependència, entre altres consideracions, com ara el fet que els comptes no prevegin partida específica per al Pacte Nacional per a la Indústria, que s’està negociant. En la mateixa línia es va manifestar UGT en un comunicat. Per UGT, Catalunya necessita superar la crisi i “accelerar les transformacions cap a un model econòmic i productiu més just, solidari i sostenible, que afronti el repte tecnològic i climàtic, i amb una mirada feminista, que posi al davant de tot la salut i el benestar”. El líder de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, en declaracions a aquest diari, va subratllar que el pressupost és “el d’una autonomia”, fet que implica “treballar amb una mà lligada a l’esquena” i limitar el marge d’actuació de l’executiu català en els serveis públics. Tot i valorar l’augment en algunes partides per fer front a emergències socials, va recordar que l’arribada dels fons europeus “està condicionada a l’aplicació de reformes que haurà de fer l’Estat” i que “van en detriment dels drets dels treballadors catalans”. Per Perelló, a Catalunya ara com ara caldria la sobirania i amb aquesta, les eines “per pal·liar la precarietat i la pobresa”. Entre les patronals, Pimec va reclamar “millores fiscals”, en línia amb Foment del Treball, el secretari general adjunt de la qual, Salvador Guillermo, va criticar que el projecte no prevegi la suspensió d’impostos com el de les emissions de CO2 o el del patrimoni, aprofitant l’aportació extra dels fons europeus. Quant a la despesa pública, Guillermo va lamentar que del total previst per la Generalitat només es destinin 43 milions a desenvolupament empresarial i 52 a indústria. Finalment, el president de la Cecot, Antoni Abad, va demanar que es treballi per afavorir el sector privat i que es posi fi a “la rigidesa i el centralisme burocràtic”.