El pressupost de la Diputació per al 2023 creix un 3,8%
Un total de 196 milions d’euros és el pressupost que la Diputació de Girona ha presentat per al 2023. Es tracta d’un increment del 3,8% respecte al del 2022. Segons el seu president, Miquel Noguer (Junts), amb aquesta previsió pressupostària es proposen “afrontar els reptes que es deriven de l’actual conjuntura econòmica, amb la creixent inflació i encariment dels recursos energètics, i que repercuteixen en desigualtats socials i en enormes dificultats per al sector privat i teixit empresarial”. En el mateix sentit, el vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas (ERC), va afegir que són uns comptes “per estar al costat dels ajuntaments, les empreses gironines i la ciutadania”. Tant Noguer com Presas van destacar que la Diputació posa el focus en les polítiques socials i d’habitatge, però també, des de l’àrea de Medi Ambient, en les accions per lluitar contra el canvi climàtic i per la transició energètica des dels ajuntaments. El president, Miquel Noguer, va remarcar que el pressupost demostra “la implicació” de la Diputació de Girona amb els 221 ajuntaments de la demarcació. “Els ens locals són els destinataris principals de les subvencions i transferències, concretament del 51%.”
El pressupost general de la Diputació de Girona augmenta, en termes consolidats, gairebé un 4% respecte al pressupost de l’exercici anterior. Els comptes inclouen la mateixa corporació i el conjunt d’organismes autònoms que en depenen. Així, Dipsalut té una partida de 15,6 milions, pràcticament la mateixa que el 2021. A Xaloc s’hi destinen 13 milions, un 4,6% més que en l’exercici anterior, mentre que l’augment més destacat és la partida per al conservatori de música Isaac Albéniz, amb 3,7 milions d’euros, un 6,2% més. S’han previst 752.000 euros per a l’entitat pública empresarial Semega. Els comptes del grup institucional, incloent-hi els consorcis adscrits, com el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i el Consorci de les Gavarres, i afegint-hi les societats mercantils participades majoritàriament com són el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i Sumar, ascendeixen fins als 245,5 milions d’euros, un 7% més que el 2022. Es tracta d’una xifra “històrica”, segons va destacar el president, Miquel Noguer.
Pel que fa als recursos destinats a cada àrea, el pressupost de Territori i Sostenibilitat és el que té l’increment més important respecte al 2022, amb un 20%, que suposen 31,34 milions d’euros.
Fibra òptica
L’augment és degut principalment a l’increment destinat al servei de xarxa viària. En concret, la creació d’una nova partida de gairebé tres milions d’euros per al desplegament de la fibra òptica a tota la demarcació, aprofitant els traçats de les vies verdes i de les carreteres de la xarxa viària de la Diputació de Girona. El fons de cooperació econòmica i cultural, la principal línia de subvenció de la Diputació, puja lleugerament respecte al 2022, amb 21,2 milions d’euros. L’equip de govern, de Junts i ERC, destaca que una de les prioritats és mantenir les partides dels ajuts i els serveis als ajuntaments a l’hora de desenvolupar polítiques socials, econòmiques, mediambientals, culturals i educatives. El pressupost de la Diputació de Girona també preveu un fons de contingència de 10 milions d’euros per tenir un “coixí” davant de situacions imprevistes. Una novetat del pressupost del 2023 és el fet que la Fundació Casa de Cultura deixa de ser un ens dependent i passa a integrar-se dins el pressupost general de la Diputació, a l’àrea de Cultura.