El pressupost de la Diputació creix un 5% i arriba als 207 milions d'euros | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El pressupost de la Diputació creix un 5% i arriba als 207 milions d’euros

  |   Novetats

Diari de Girona. Junts i Esquerra, que tenen majoria absoluta, l’aprovaran en el ple d’avui, tot i que esperen poder sumar els suports d’alguns grups de l’oposició

El pressupost general de la Diputació de Girona per al 2025 creixerà un 5,07% i se situarà en els 207,1 milions d’euros. Aquestes xifres fan referència a la corporació i als quatre ens que en formen part al 100% (Dipsalut, Xaloc, Conservatori de Música Isaac Albéniz i Semega). Si s’hi sumen la resta d’ens en els quals participa la Diputació, però que també estan integrats per altres administracions (Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Consorci de les Vies Verdes de Girona, Consorci de les Gavarres, Patronat de Turisme i Sumar), en el que s’anomena Grup institucional, la xifra ascendeix a 304,3 milions d’euros, un 6,47% més que durant aquest 2024. Els dos partits que formen part del Govern (Junts i ERC) tenen una àmplia majoria absoluta que els permetrà aprovar els comptes en el ple d’avui, però el president, Miquel Noguer (Junts), confia que podran sumar alguns suports més.

Segons Noguer, l’increment previst d’un 13% de les aportacions de l’Estat -que suposen més d’un 90% dels ingressos- és el que permetrà aquest creixement. Tot i això, el fet que els pressupostos de l’Estat encara no estiguin garantits ha portat la Diputació a aportar 25 milions en un Fons de Contingència, seguint, segons el president, un criteri «de prudència».

La Corporació s’emporta la major part del pressupost: 196 milions d’euros, el que suposa gairebé un 58% del total. En segon lloc hi ha el Consorci Aigües Costa Brava, amb 53 milions (15,64%), i en tercer lloc hi ha l’empresa de serveis d’acció social Sumar, amb 38,8 milions (11,46%). La resta d’ens reben quantitats menors: 17,4 milions per al Dipsalut (5,16%), gairebé 15 milions per al Xaloc (4,42%), 6,5 milions per al Consorci Vies Verdes (1,92%), 6,3 milions per al Patronat de Turisme (1,87%), quatre milions per al Conservatori de Música (1,19%), 860.000 euros per al Consorci Gavarres (0,25%) i 762.000 euros per a Semega (0,23%).

Pel que fa als capítols, les despeses de personal s’emporten la major part del pressupost del Grup institucional (82,27 milions d’euros, un 27,04% del total). Segons Noguer, hi ha organismes, com Xaloc o el Conservatori de Música Isaac Albéniz, on el personal representa un percentatge molt elevat perquè es dediquen bàsicament a oferir serveis. En segon lloc se situen els béns corrents i serveis, que s’emporten 81 milions (26,68%). La tercera gran partida és la de subvencions i transferències, que amb gairebé 78,4 milions d’euros representa el 25,77%.

Dins dels 196 milions d’euros que corresponen estrictament a la Corporació, un 29,34% dels diners seran per a l’àrea d’Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació local: en total, 57,5 milions. En segon lloc se situa l’àrea de Presidència, que té un pressupost de 48 milions (24,5% del total). Segons Noguer, el pressupost que es deriva als diferents ens s’imputa a l’àrea de

Presidència, de manera que per això és tan elevat. Més enrere es troben les àrees de Territori i Sostenibilitat (16% del pressupost), Cultura, Noves Tecnologies i Esports (14,79%), el Fons de Contingència (12,64%) i Acció Social, Salut Pública, Habitatge, Joventut i Educació (2,68%).

Si s’observa el pressupost de la Corporació per capítols, més de la meitat (un 54,3%) correspon a subvencions i transferències: en total, 106,5 milions. El Fons de Cooperació Econòmica i Local, que es destina a tots els ens locals, ascendirà a 28,5 milions. Pel que fa a les principals línies de subvencions, la que comptarà amb un major import serà la de foment de l’activitat física i l’esport (3,1 milions), seguida del suport a la creació i promoció cultural (2,6 milions), la campanya Del Pla a l’Acció per impulsar accions de millora de l’eficiència energètica (2,6 milions més) i les subvencions a ens locals en l’àmbit de l’habitatge (2,5 milions). Noguer va recordar que, malgrat que l’habitatge no és estrictament competència de la Diputació, en els darrers anys s’ha fet una aposta molt important per ajudar els ajuntaments a través d’aquesta partida. També destaca el Pla de Monuments, amb gairebé 1,4 milions d’euros, seguit de les actuacions en matèria forestal i de prevenció d’incendis (907.000 euros), la promoció i el desenvolupament econòmic (845.000 euros), els programes i projectes educatius (737.000 euros), els plans de ciutat i obres de millora de biblioteques (548.000 euros) i les inversions en cementiris municipals (500.000 euros).

Pel que fa a les inversions, que suposaran el 6,23% del pressupost (12,2 milions d’euros), el principal volum es destinarà a la xarxa viària (quatre milions). En segon lloc hi hauran les inversions en infraestructures per a la canalització de la fibra òptica en carreteres de la Diputació (2,2 milions), seguida de la inversió en edificis i altres construccions (2,3 milions). El quart i cinquè lloc l’ocupen, respectivament, la transformació digital i sistema de gestió del padró municipal (1,5 milions) i la inversió en equips i aplicacions informàtiques (un milió d’euros).