El PIB creix un 5,9% pel dinamisme del sector serveis
A aquest progrés hi han contribuït, segons l’Idescat, l’alleujament de la gravetat del virus, de bracet amb el bon nivell de vacunació de la població. Tot plegat, sumat a un bon comportament del mercat exterior, malgrat les dificultats en alguns sectors per la crisi de subministraments. Aquests efectes, sumats a l’aparició de la variant més contagiosa, l’òmicron, i la inflació ingent a causa de l’escalada de preus de l’energia, s’han pogut esquivar relativament durant l’últim trimestre de l’any passat, en què el PIB va avançar un 6,9% interanual, també per sobre del conjunt de l’Estat, que es va quedar en un 5,2%, i el de la zona euro (4,6%). Amb tot, l’institut estadístic va matisar que per precisar les dades de l’últim tram de l’any convé esperar a la concreció d’alguns indicadors, com ara el de la producció industrial.
De fet, la indústria va moderat el creixement en la segona meitat de l’any pels entrebancs esmentats, però les exportacions, un dels puntals de l’economia catalana durant les crisis, van continuar creixent amb força i ja ultrapassen en un 7,7% les del 2019, l’any anterior a la pandèmia. El sector agroalimentari i el químic van liderar les vendes a l’exterior, el valor de les quals també es veu incrementat per les alces de preus.
Mentre la construcció va millorant les dades i l’agricultura va experimentar un cert descens en l’últim quart de l’any, els serveis van ser, indiscutiblement, els líders del creixement, malgrat les restriccions, amb una acceleració del seu valor afegit brut del 8,8% en el quart trimestre i un creixement global en l’any d’un 6,3%.
L’Idescat, finalment, assenyala un matís que pot enterbolir el creixement: les tensions inflacionistes, que encara persisteixen a causa de l’encariment de l’energia i les dificultats de subministrament.
Ni “decadència”, ni “irrellevància”
Pel conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, les dades demostren que l’economia catalana ha bategat “a bon ritme” en un any difícil, i que, a més, compta amb “unes bases de creixement sòlides” que la situen “en el camí de la recuperació”. L’evolució del PIB també va servir perquè Giró retornés una invectiva, ja que, va insistir, les dades demostren “que estem lluny de la decadència i la irrellevància que alguns prediquen i que sembla que desitgin per al nostre país”. Finalment, Giró va destacar el caràcter transversal del creixement de l’economia catalana, “tant pel que fa al teixit industrial com al sector serveis”.