El Palau de Fires de Girona torna a omplir-se amb la febre del còmic
Diari de Girona. Després de més d’un any i mig sense que l’equipament hagi pogut organitzar actes per culpa de la Covid i el Procicat, i acollint persones sense sostre i essent un punt de vacunació, el recinte torna a rebre un esdeveniment firal massiu amb expositors, conferències, tallers i concursos.
El Palau Fires de Girona dibuixaria una cara amb un ampli somriure si pogués agafar un llapis i se li preguntés què tal està. I més, tenint en compte que aquests dies acull alguns il·lustradors de més renom de Catalunya. Fira de Girona torna a acollir un esdeveniment firal després de més d’un any i mig. Centenars de persones van visitar ahir la fira Girocòmic, la primera que es fa al recinte situat en un extrem del parc de la Devesa des de l’esclat de la pandèmia. L’equipament no ha estat tancat i barrat, perquè durant l’hivern passat va acollir a persones sense sostre i posteriorment es va convertir en un punt de vacunació massiva. Ara però, ha recuperat la seva activitat normal.
Des de bon matí, el palau va omplir-se de fans del còmic, l’anime i el manga. Molts explicaven que van a tots els esdeveniments d’aquest tipus que fan per tot Catalunya i majoritàriament ja havien anat al Girocòmic en anteriors edicions. Hi havia més ganes i il·lusió que por de contagir-se de la Covid. Buscaven entre els molts expositors existents d’editorials, llibreries, escoles d’art, objectes frikis, espais virtuals, jocs de taula, samarretes i una reproducció de la mítica moto de la pel·lícula de culte Akira. Des de l’expositor Kame Kame Comic, amb botigues al Vallès Oriental i Occidental, van explicar que amb la Covid han detectat molta gent que s’ha interessat pel manga i que a Girocòmic estaven venent molts còmics.
Autors que fan obres d’art
També hi ha diversos punts de signatures d’autors i il·lustradors de renom, com Quim Bou, Carles Azagra o Joan Mundet. Un dels que tenia més cua era Jordi Bernet, conegut per obres com Torpedo, Fuera de Serie o Jonah Hex. Un dels qui pacientment feia cua amb dos còmics sota el braç va ser Enric Escobosa. Amb goig observava com Bernet enlloc d’una firma ràpida li feia una il·lustració molt treballada. «És un referent dins del món del còmic actual. Ha fet treballs que són veritables obres d’art», va dir Escobosa, que el segueix des de fa tres dècades i que ja ha inculcat la passió per aquest món als seus fills Aron i Arnau.
De fons, se sentia la veu de la mediàtica Pilarín Bayés, lluint, orgullosa, la Creu de Sant Jordi a la solapa: «La porto sempre, que per això me la van donar», deia rient. La fira li ret un homenatge a la seva carrera. Mentre li feien preguntes, la vigatana anava dibuixant. «No deixo de fer-ho cap dia. Ni per Nadal, quan tothom ja té els torrons que els hi surten per les orelles i marxen cap a casa cansats, jo encara tinc ganes de dibuixar», insistia.
«Cosplay» a dojo
Pel recinte hi anaven voltant desenes de joves caracteritzats amb els seus personatges favorits en el que es coneix com a cosplay. N’hi havia dels manga de Naruto, Shingeki no Kyojin, Kimetsu no Yaiba i Tokio Revengers, molt popular actualment. Un visitant vestia de Crash bandicot, amb cap de cartró, un Doctor Strange de Marvel, i un Link del videojoc Zelda, entre molts altres. Personatges com els històrics Son Goku i Arale, també es van deixar veure.
Des de Sabadell i Terrassa, quatre amics (de poblacions teòricament rivals) es passejaven guarnits com a personatges de l’anime dels anys noranta Yuyu Hakusho. No es perden cap «convenció» i intenten participar en concursos i passarel·les. Van canviant de caracterització en cada fira perquè, com diu l’Anna (de nom artístic Hana), els hi agrada molt també anar preparant els vestits i els pentinats. L’Alejandro (conegut com a Jimbo) va començar aquesta passió després de veure un avi de l’anime One Piece i va voler vestir-se igual.
Bossa plena i cartera buida
A la sortida es podien veure visitants que marxaven amb bosses plenes i les cartes més buides. Parelles, grups d’amics i famílies esperaven l’autorització del personal de l’organització, l’empresa Incatis, per sortir a l’exterior. La Maria de Sant Feliu de Guíxols va gastar-se uns vuitanta euros només amb música del grup BTS una formació del gènere K-Pop, originari de Corea del Sud. Explicava que al Girocòmic li era més senzill trobar el que volia que en d’altres llocs. També del Baix Empordà, Àlex Maresma, anava carregat amb llaunes de beguda il·lustrades amb personatges de còmic per col·leccionar-les, menjar asiàtic, una tassa, figures i altres objectes. Va destinar-hi uns 70 euros.
L’èxit de la primera jornada va ser tal que les entrades que es podien comprar anticipades es van esgotar i només es podien comprar a les taquilles en funció de l’aforament, respectant els protocols marcats pel Procicat. Avui hi ha la segona i darrera jornada.
Entrevista Coralí Cunyat Badosa. Directora de la Fira de Girona i Presidenta Fires Catalunya
«El Procicat ens està obligant a fer una organització més cara a les fires»
La presidenta de la federació de fires de Catalunya exposa com és l’inici dels esdeveniments firals.
Hi devia haver ganes de veure el palau de Fires… amb una fira.
Moltes. Ganes de tornar a la nostra activitat ordinària. Des del febrer del 2020, que va ser la darrera fira, l’activitat firal ha estat aturada i hem acollit les persones sense sostre i el pla de vacunacions… I ara arrenquem amb moltes ganes el calendari habitual.
Quin paper tindran?
Reivindiquem les fires com a motor econòmic i en aquest moment de recuperació de l’economia del país, les fires tenen un paper rellevant, per l’impacte que generen i perquè són una plataforma de venda i coneixement dels productes i empreses que tenim al territori.
Hi ha bona resposta dels organitzadors i empreses firals?
Hi havia demanda per part de les empreses expositores pel retorn de les fires. Són un instrument per vendre els seus productes i alguns no tenen punt de venda físic, sinó les fires. Les fires han arrencat i hi ha hagut fires importants a Vic, Lleida, Calella… aviat la Fira de Mostres de Girona. Els organitzadors en teníem ganes i les empreses també. Hi ha bon índex de participació i és una molt bona senyal.
S’ha tingut en compte l’impacte econòmic brutal per poder arrancar de nou?
Fem preus especials perquè els organitzadors de fires puguin posar en marxa la seva maquinària. També perquè els participants en fires ho puguin assumir d’una manera més fàcil abans que la pandèmia.
Com afecta ara el Procicat?
Som conscients que estem tenint una pèrdua d’ingressos perquè no s’està arribant 100% dels expositors que hi havia abans, estem al 70 ó 80 %, i això fa que hi hagi menys ingressos. Però sobretot, els protocols del Procicat ens estan obligant a uns mètodes d’organització molt més cars que abans. I ens preocupa com afrontem aquesta etapa a nivell econòmic perquè els números no són com els que gestionàvem abans de la pandèmia. Ens anirem recuperant i sembla que els protocols que afecten les fires canviaran, però cal reconèixer l’esforç d’organitzadors privats i públics perquè la gestió econòmica d’ara és diferent.
Dissabte firal El públic es bolca en els esdeveniments
La 33a festa de la cervesa de Platja d’Aro amb una trentena de varietats, la fira del col·leccionisme Playmobil i Lego de Camprodon i la 13a edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja de Banyoles són tres exemples d’aquest cap de setmana amb visitants en massa en esdeveniments firals fins fa poc prohibits pels protocols del Procicat.