El Museu de Palafrugell compleix 50 anys | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Museu de Palafrugell compleix 50 anys

  |   Novetats

Diari de Girona. La celebració comptarà amb un reguitzell d’actes que tindran lloc la tarda-nit de dissabte. El museu va començar la seva activitat l’any 1973 i comptava amb tres seccions dedicades a l’arqueologia, la història local i l’etnologia.

El Museu de Palafrugell commemorarà dissabte el seu 50è aniversari. Ho farà amb un reguitzell d’activitats que tindran lloc durant la tarda-nit.

L’espectacle de màgia infantil, l’Encanteri del Mag Nil, que tindrà lloc a les 18:00h a la Bòbila, encetarà la celebració. Després, a les 19:30h començarà al museu l’acte de commemoració que comptarà amb Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i amb la col·laboració de l’Escola de Música.

Després la festa acabarà amb el concert del grup de rock Brothers que tindrà una barra solidària per col·laborar amb la Fundació Vilmar, ONG que treballa per oferir suport a les persones amb especials capacitats del Baix Empordà.

Els inicis

Per conèixer els primers passos del museu cal remuntar-se al 1972. Després de diverses sol·licituds a l’Ajuntament de Palafrugell, el 1972 el Patronat de l’Escola d’Arts i Oficis fa una petició formal per la creació d’un museu municipal a Palafrugell. A partir d’aquest moment l’Ajuntament envia a la Dirección General de Bellas Artes de Madrid l’expedient de creació del museu. Aquest organisme tramet el permís oficial d’obertura el mes de juliol de 1973. S’organitzen activitats puntuals en nom del museu i comença una època de recerca d’un espai adequat per a l’exposició. En aquell moment el museu comptava amb tres seccions: l’arqueològica, la de història local i la d’etnologia, que es basava principalment en les col·leccions lligades a les artesanies locals, especialment la indústria surera.

El museu es volia instal·lar a l’edifici de l’Escola d’Arts i Oficis, però aquesta opció es va esfumar per la necessitat d’instal·lar-hi provisionalment l’escola de professional mentre es construïa l’edifici definitiu. No es va poder obrir una primera sala fins l’any 1976, a la Casa de Cultura Josep Pla, amb una exposició que es va mantenir durant tres anys. L’espai es va fer petit i s’aconseguí el trasllat a l’antiga fàbrica Genís, on es van fer exposicions i es va participar en excavacions arqueològiques. Aquest període més actiu durà de 1980 a 1983. L’any 1985 s’inaugurà una exposició que es va mantenir fins el següent trasllat del museu a l’Escola d’Arts i Oficis l’any 1987.

Museu del Suro

Ja a l’any 1982, des de la Generalitat i també des de l’Ajuntament, es va començar a parlar de la creació del Museu del Suro. L’any 1988, amb la nova seu i la plaça de conservador ocupada, va començar la feina de fer créixer les col·leccions relacionades amb la indústria surera. En un moment àlgid per la indústria, es va aconseguir recollir material per inaugurar la primera sala l’any 1991.

En aquell moment es treballava per consolidar la ubicació al carrer de la Tarongeta quan la fàbrica Armstrong va deixar lliure l’espai Can Mario, on s’ha assentat el museu fins el dia d’avui i que ha permès al centre augmentar la superfície d’exposició i multiplicar la seva activitat.

Durant aquests 50 anys, el Museu ha comptat amb la col·laboració de 300 voluntaris i ha rebut més de 700.000 visites.