El MIC deixarà uns 8 milions a les comarques gironines
El Punt. Jugadors. Es reuniran 6.000 participants de 30 països i es mobilitzaran 200.000 espectadors. Hotels. Els jugadors s’allotjaran en hotels de cinc municipis de la Costa Brava.
El torneig internacional del futbol de base MIC (Mediterranean International Cup), que se celebra la setmana vinent –del 12 al 17 d’abril– en diverses poblacions gironines, tindrà un impacte econòmic per a la demarcació d’uns 8 milions d’euros directes. Aquesta xifra, segons explica el director del torneig, Juanjo Rovira, és una aproximació del que es creu que es pot gastar entre jugadors, entrenadors, familiars i voluntaris (400) que es mouen al voltant del MIC, però “no ho controlem tot”. “Hi ha el que anomenem equips no allotjats, que són els equips locals, però també n’hi ha d’estrangers que participen en els torneigs però en què nosaltres no controlem quanta gent es mou”, assegura. Així que l’impacte econòmic podria ser més elevat.
Després de dos anys de pandèmia i que, per tant, el torneig no s’ha celebrat, el MIC engega amb força. Reunirà 6.000 participants d’uns 30 països i es calcula que mobilitzarà uns 200.000 espectadors. “Si després del patiment d’aquests dos anys ens haguessin dit que podríem fer un MIC amb 6.000 participants no ens hauríem cregut”, va dir Rovira en la presentació del torneig, que es va fer aquesta setmana a la Diputació de Girona. Aquests dos anys de pandèmia, segons Rovira, el més fàcil hauria estat “fer una suspensió de pagaments i abaixar persianes”, però “vam creure que valia la pena fer un esforç, i aquí estem”.
En total, aquest any hi ha 33 seus a les comarques gironines on es disputarà alguna competició de futbol de base, amb Roses com a novetat. Aquest municipi alt-empordanès ja rebia participants en hotels els últims anys i en aquesta ocasió també s’hi podran veure partits. Paral·lelament, tindrà lloc el MIC Integra, enfocat a persones amb diversitat funcional, que està programat per al 15 d’abril i que es farà a Vidreres.
La resta d’escenaris del torneig són Bàscara, Begur, Caldes de Malavella, Calonge i Sant Antoni, Cassà de la Selva, CastellPlatja d’Aro, Empuriabrava (Castelló d’Empúries), Fornells de la Selva, Hostalric, l’Escala, la Bisbal d’Empordà, la Jonquera, Llançà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Mont-ras, Palafrugell, Pals, Quart, Sant Feliu de Guíxols, Sant Gregori, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Sils, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Vidreres (que a més del MIC Integra també serà seu de partits de categoria U18) i Vilablareix.
Entre els 300 equips confirmats en aquesta edició, hi haurà representants de molts països europeus (Itàlia, Portugal, França, el Regne Unit, Suècia, Romania i l’Estat espanyol), i també d’arreu del món: els Estats Units, Israel, el Japó, el Brasil, Mèxic, Xile, Perú, Colòmbia, Puerto Rico i Corea del Sud. “Pel covid ens han fallat els equips australians i dels països asiàtics n’han vingut pocs per la guerra amb Ucraïna”, va dir el director del MIC.
I per evitar aglomeracions a les graderies, la inauguració del torneig (13 d’abril) es desdoblarà en quatre seus: Figueres –amb l’estadi de Vilatenim com a escenari principal–, Palamós, Lloret de Mar i l’Estartit. Les nou finals es dividiran, com en l’última edició, disputada entre Figueres i Palamós, el cap de setmana.
Zones d’allotjament
Amb totes aquestes xifres queda clar que el MIC és un dels tornejos, dels que se celebren a la demarcació, que tenen més repercussió en el sector turístic de la Costa Brava, sobretot pel que fa a l’allotjament i la restauració i com a conseqüència tenen un fort impacte econòmic en el conjunt de la demarcació, un fet que és d’agrair sobretot aquests anys en què molts hotels no s’acaben d’omplir amb turistes.
Els equips s’allotgen en establiments hotelers de Lloret de Mar, Roses, Platja d’Aro, l’Estartit i Palamós, i els acompanyats, molts sí que han buscat una proximitat amb els hotels dels jugadors, però d’altres han hagut de buscar allotjaments en altres poblacions. Evidentment, molts acompanyats segueixen els jugadors en els partits, però després aprofiten el temps lliure per fer visites culturals a diverses poblacions, principalment Girona i Figueres, però també a Barcelona. I atès que coincideix amb Setmana Santa, també fan excursions en algunes poblacions on se celebren processons. Per moltes d’aquestes famílies el MIC és una oportunitat per fer un primer tastet entre el ventall de possibilitats que ofereix la demarcació i per incloure la destinació en els plans d’unes futures vacances. “Les comarques gironines en general són una destinació esportiva de primer ordre”, va assegurar en la presentació del torneig el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. Va comentar que aquests dies joves i famílies coneixeran “el nostre territori i en gaudiran, i això és una injecció econòmica de present però també de futur perquè ben segur que tornaran”.