El mercat de treball gironí es desaccelera però la taxa d'atur es manté per sota el 10% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El mercat de treball gironí es desaccelera però la taxa d’atur es manté per sota el 10%

  |   Novetats

Diari de Girona. El sector serveis destrueix ocupació i la indústria en crea. Catalunya tanca l’any amb un rècord històric d’ocupats gràcies a la immigració.

Girona va tancar 2023 destruint ocupació. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada avui per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les comarques gironins tenien a finals del quart trimestre de l’any passat 358.000 ocupats, 7.200 menys que un any enrere. El sector serveis és el que perdut més ocupats (més de 12.000 en un any) i, per contra, la indústria el sector que ha generat més ocupació (8.000 en dotze mesos).

Les xifres de l’EPA són contradictòries amb les de la Seguretat Social, que a tancament de 2023 mostrava un increment anual d’11.000 afiliats a Girona.

Les dades de l’INE també mostren com la taxa d’atur es va situar a finals de 2023 en el 9,28%, el que suposa un increment tant en termes trimestrals com anual. No obstant això, és una de les millors dades dels últims anys.

 Rècord històric a Catalunya

En el conjunt de Catalunya, les dades són molt millors: va tancar 2023 amb un rècord històric d’ocupació, guanyant gairebé 200.000 nous ocupats -nou vegades més que durant l’any anterior- i situant-se per sobre dels 3,7 milions d’ocupats, per primera vegada. Els bons resultats en termes d’ocupació són atribuïbles a l’arribada de persones nascudes a l’estranger. Dels airebé 200.000 nous llocs de treball creats durant l’any passat, sis de cada 10 els van ocupar persones vingudes de fora per a sustentar l’actual moment de bonança econòmica que viu el país. Més concretament vingudes de fora de la Unió Europea, ja que el nombre de treballadors comunitaris s’ha reduït en comparació amb els números previs al covid.

L’arribada de migrants està suavitzant els efectes d’aquesta intensa creació d’ocupació en la taxa d’atur. Aquesta va repuntar lleument a la fi de l’exercici degut a l’intens augment de la població activa i disposada a treballar. No obstant això, la desocupació va tancar l’any en un 9%, la taxa més baixa en 16 anys. Així ho constaten les dades de l’enquesta de població activa (EPA)

Catalunya va crear durant 2023 més ocupació que mai, amb permís del 2005, una dada iciada estadísticament per la regularització de variables per a harmonitzar-les sota criteris europeus. Una bonança compartida amb la resta d’Espanya (3,8% interanual), però més intensa en el cas català (5,6%). En la comparativa entre les dues locomotores econòmiques del país, Catalunya surt millor parada que Madrid, si bé també va registrar bons números (5%).

La temporalitat va tancar l’any en el 11,3%, dos punts per sota de la mitjana espanyola i menys de la meitat que quan el ‘boom’ inmboliario. Els efectes de la reforma laboral són patents en l’estadística, que, d’altra banda, no revela perjudicis col·laterals en l’ocupació, com podria ser un repunt dels contractes a temps parcial per a compensar els límits a la temporalitat. Un de cada tres nous ocupats opera a jornada parcial, mateixa proporció amb la qual va tancar el mercat laboral en 2019, abans del covid i de les noves regles de contractació.