El lobby renovable demana una pròrroga al govern
Diari de Girona. Veuen impossible complir amb el termini legal de tenir en marxa centenars de projectes l’any 2025.
Espanya es prepara per a un desplegament massiu de noves instal·lacions d’energies renovables en els pròxims anys. Centenars de projectes verds, entorn d’un miler, tenen un termini legal concret per a estar operatius a mitjan 2025 i no perdre el cobejat permís de connexió a la xarxa elèctrica.
Les associacions empresarials del sector renovable han vingut advertint de la dificultat per a complir aquest topall temporal, i ara comencen a concretar les seves reclamacions al Govern i anticipen que es necessitaran almenys dos anys més per a evitar el col·lapse de gran part d’aquests projectes.
El Govern va donar ja abans de l’estiu un baló d’oxigen a centenars de projectes de noves renovables perquè continuïn vius. El Consell de Ministres va aprovar al juny un macrodecret escombra que incloïa una pròrroga de sis mesos addicionals perquè plantes renovables en projecte aconsegueixin l’autorització de construcció, un de les fites temporals que han de complir en la llarga tramitació administrativa d’un lustre fins a aconseguir estar operatives.
L’extensió de sis mesos permet ajornar fins a finals de gener (el termini fins aleshores per a la majoria de projectes era el 25 de juliol) l’obligació de comptar amb el permís de construcció concedit pel Govern o per les comunitats autònomes en funció de si el projecte té més o menys de 50 megavats (MW) de potència, respectivament. Però les renovables alerten que tot el sector
s’exposa a patir un embús si es manté l’obligació que tots els projectes siguin construïts i estiguin plenament en funcionament només 18 mesos després.
«La principal preocupació del sector de les renovables és ara aconseguir una altra pròrroga per a construir les plantes. Si no hi ha pròrroga, molts no arribaran a temps i es perdran molts projectes després d’anys de treball», alerta José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF). «Hem traslladat
ja al Ministeri per a la Transició Ecològica la necessitat d’aconseguir una extensió dels terminis de dos anys més», la qual cosa implicaria allargar tot el procés fins a mitjan 2027 en la majoria dels casos.
L’Associació Empresarial Eòlica (AEE) encara treballa amb els seus socis per a concretar manera definitiva una proposta al Govern. Però les opcions que fins ara es manegen de manera interna passen per reclamar una «pròrroga general de dues o més anys» per a tots els projectes o una extensió dels terminis amb un «sistema de contingents per anys perquè els projectes es vagin
apuntant en funció de si estaran operatius el 2025, 2026, 2027…”» explica Heikki Willstedt, director de Polítiques Energètiques de AEE.
«Hi ha un enorme volum de capacitat en tramitació, i no serà possible construir tots aquests projectes en 18 mesos. És impossible absorbir tots els recursos que es demandaran: treballadors especialitzats, grues, transport, indústria de subministrament…», sosté Willstedt.
«I amb aquesta situació es
produiran diversos efectes negatius. D’una banda, hi haurà una inflació dels preus dels proveïdors per tots els projectes les necessitaran al mateix temps. Per un altre, els temps de fabricació farà que no hi hagi suficients aerogeneradors en termini, la qual cosa servirà per a donar entrada a a fabricants xinesos amb una capacitat de producció major i amb ajudes públiques a l’exportació, en detriment de la indústria espanyola i europea», conclou el directiu de l’AEE.
«Hi ha un volum enorme de capacitat en tramitació, i no serà possible construir tots els projectes en 18 mesos»