El lloguer continua encarint-se a Girona malgrat el topall als preus
Diari de Girona. El cost d’arrendar un habitatge creix a dotze dels setze municipis gironins on va entrar en vigor la regulació del mercat el passat mes de març
El topall al lloguer no atura l’escalada de preus. El cost d’arrendar un habitatge als municipis catalans amb zones de mercat tens va augmentar un 1,4% al tercer trimestre de l’any, fins als 877,97 euros, en comparació amb els tres mesos anteriors, segons el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
A les comarques gironines -tenint en compte tant els municipis on s’ha aplicat la mesura com els que no- el preu del lloguer va créixer un 3,8% en l’últim trimestre, arribant als 673,61 euros de mitjana.A la ciutat de Girona, un dels municipis on va entrar en vigor el passat mes de març el sistema d’índexs per a limitar els preus, el lloguer es va situar en el tercer trimestre en 799,21 euros, un 2,3% més car que en els tres mesos anteriors i pràcticament en les mateixes xifres que un any enrere,
A les comarques gironines el preu del lloguer va créixer un 3,8% en l’últim trimestre
només un 0,1% més. Si ens fixem, però en el primer trimestre de l’any, el preu ha caigut un 1%.
Aquest comportament es repeteix de forma similar a pràcticament les 16 localitats gironines on la regulació va entrar en vigor al març. A Salt el lloguer se situa en 526,74 euros, un 3,3% més que en el segon trimestre, un 1,3% menys que fa un any, però cau fins a 11 punts respecte als primers tres mesos del 2024.
A Blanes, amb un lloguer mitjà de 611,09 mensuals, el preu s’enfila un 7% en els últims tres mesos, cau un 2% respecte al primer trimestre i s’encareix un 4,4% respecte a l’any passat. A la Bisbal d’Empordà el preu per arrendar un habitatge, segons les dades del Govern, se situa en 513,42 euros en el tercer trimestre, un 4,2% més que en el trimestre anterior, un 1,2% menys que a principis del 2024 i un 6,4% més que un any enrere. Un altre exemple és Figueres, amb una pujada del 4,9% en l’últim trimestre, fins als 572,71 euros. El preu també és més car que fa un any, un 6,1%, però un 3,5% més econòmic que en el primer trimestre de l’any.
Tanmateix, quatre dels 16 municipis gironins registren baixades en el preu entre el segon i el tercer trimestre. A Lloret de Mar cau un 7,3%, a Santa Coloma de Farners un 7%, a Porqueres un 4,3% i a Palamós un 1,2%.
Al conjunt de Catalunya, el preu del lloguer en municipis amb zones de mercat tens, si es compara amb el tercer trimestre del 2023, cau un 0,9%. De fet, en un comunicat, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica assegura que aquestes dades sumades a les del trimestre anterior «marquen una tendència de millora de les dades en les zones de mercat tens». El Govern matisa que només es tenen dades de dos trimestres per als primers 140 municipis, sense els 131 declarats tensos posteriorment. Per això, afegeix, caldria tenir una sèrie molt més llarga dels 271 municipis declarats com a zones de mercat tensionat, segons recull l’Agència ACN. Pel que fa el nombre de nous contractes, en el global de Catalunya, se’n van formalitzar 27.098, és a dir, un 13% menys que en el tercer trimestre de l’any passat, mentre que si compara amb els primers tres mesos de l’any el descens va ser del 7,6%.