Perelada aposta per l’Empordà en el seu centenari
El Punt. Javier Suqué presenta un vi i un cava commemoratiu. La companyia va facturar l’any passat més de 20 milions d’euros.
Perelada celebra el seu cent aniversari marcant-se com a prioritat la ferma aposta per l’Empordà, on va néixer i on ha crescut, i on l’any passat van inaugurar un nou celler, per la sostenibilitat i per seguir creixent en l’excel·lència. Javier Suqué, president i copropietari de Perelada, ha presentat avui els actes que es faran per celebrar aquesta aniversari i un vi i un cava commemoratius, d’edició limitada. “L’aposta per l’Empordà és clara. Volem que sigui un llegat per les següents generacions i un llegat pel territori. Hem de situar l’Empordà on creiem que vitivinícolament ha d’estar”, ha assegurat. Això no exclou que els Suqué continuïn comprant hectàrees a l’Estat espanyol, però, en tot cas, no tenen intenció d’expandir-se en altres països.
La companyia, que durant el 1022 ha facturat més de 20 milions d’euros (un 10% més que el 2019, per tant, deixa enrere la pandèmia) es marca com a objectiu per aquest any créixer un 10% més i superar els 22 milions d’euros. Perelada ja ven internacionalment el 32% dels seus vins i caves, però vol arribar a exportar fins al 60% de la seva producció, objectiu que passa per enfortir-se en mercats com els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Suècia, Suïssa, el Japó i la Xina.
Avui el 55% de les vendes de la companyia es fan a Catalunya i el 13% restant a l’Estat espanyol. Pràcticament les vendes son iguals en cava que en vi. “La sostenibilitat és la nostra prioritat i avui podem dir que el nou celler inaugurat el 2022 és el primer de tota Europa en aconseguir el segell LEED Gold, la certificació de sostenibilitat més prestigiosa del món”, ha dit Suqué. També ha explicat que en el 2025 totes les seves vinyes tindran la certificació de conreu ecològic.
Perelada va començar amb el negoci vitivinícola el 1923 quan Damià Mateu i Bisa (fundador, també, de la Hispano-Suiza) va comprar el Castell de Peralada i el monestir del costat i va plantar-hi vinyes “on ja n’havien fet els carmelites en el s.XIV”.
Des d’aleshores Perelada ha crescut no només en el negoci del vi, sinó del joc (el Casino), de la música (el festival d’estiu), l’hostaleria (té un hotel de cinc estrelles amb golf) i la gastronomia (un restaurant a mans del xef Paco Pérez) i, darrerament, el turisme enològic. “En sis mesos han vingut a fer enoturisme al nostre celler 15.000 persones”, ha confirmat Suqué. El grup va facturar l’any passat més de 260 milions d’euros.
Entre les celebracions per aquests cent anys, el proper mes de maig es farà una exposició amb tasts “immersius” a la sala Ideal de Barcelona (dos dies oberta al públic en general) i les edicions limitades de vi i cava. El vi, l’ha elaborat l’enòleg de la casa, Delfí Sanahuja “inspirant-me en Javier Suqué”.