El Govern prepara un altre «minipla» de recuperació amb noves reformes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

minipla

El Govern prepara un altre «minipla» de recuperació amb noves reformes

  |   Novetats

Diari de Girona. Espanya oferirà a la UE un llistat addicional de compromisos per poder accedir a 70.000 milions més de diners europeus en crèdits tous.

Espanya haurà d’assumir un nou llistat de compromisos de reformes i inversions si vol accedir a 70.000 milions d’euros més de diners europeus, aquesta vegada en forma de crèdits tous reemborsables, amb els quals finançar projectes entre el 2023 i el 2026.

En el Pla de Recuperació aprovat al juliol pel Consell Europeu, el Govern ja va comprometre 212 mesures per accedir a 70.000 milions en diners a fons perduts. A aquestes 212 mesures (110 inversions i 102 reformes, entre les quals hi ha la laboral, la de pensions i la fiscal) caldrà sumar a partir d’ara un altre «minipla», amb un llistat addicional de reformes i inversions que l’executiu haurà de complir com a condició per accedir a aquests diners europeus, segons confirmen fonts del Ministeri d’Economia i de la Comissió Europea.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va anunciar dimarts que la intenció del Govern és presentar aquesta addenda el 2022, per poder desplegar els préstecs a la segona fase d’implementació del Pla, entre el 2023 i el 2026. Després, a l’Informe d’Execució del Pla de Recuperació de desembre que es va penjar a la pàgina web de La Moncloa es pot llegir que «el Govern ja està treballant en el disseny d’una addenda al Pla de Recuperació, perquè la sol·licitud de préstecs pugui integrar-se al cicle pressupostari dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2023». Afegeix el document que «per a això, es realitza un exercici d’identificació de potencials projectes i inversions a finançar».

Devolució de les quantitats

Els Estats membres tenen fins al 31 d’agost del 2023 per sol·licitar aquests préstecs a la Comissió Europea. «Igual que amb les transferències, el desemborsament dels préstecs es fa per trams i estan lligats al compliment de les fites i els objectius compromesos», aclareix el document d’Economia. Els fons es podran canalitzar de manera directa a través dels ministeris, o a través d’intermediaris financers (com podrien ser les entitats financeres) mitjançant préstecs, garanties, inversions de capital o joint-ventures.

El «minipla» de recuperació haurà d’establir el calendari d’inversions fins al 2026 perquè puguin ser integrades en els pressupostos successius de l’Estat. Igual que el Pla de Recuperació, aquest «minipla» o addenda haurà de ser aprovat per la Comissió Europea i el Consell Europeu -segons consta al reglament europeu-, després de validar que els préstecs aniran a inversions (i no a despesa corrent) i que les noves reformes segueixen les recomanacions del semestre europeu.