El govern donarà prioritat als parcs d'eòlica marina que no tinguin rebuig | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El govern donarà prioritat als parcs d’eòlica marina que no tinguin rebuig

  |   Novetats

Diari de Girona. L’oposició del sector turístic i de municipis de la Costa Brava pot decantar els projectes a altres punts.

El temps corre contra els plans per al desenvolupament de l’eòlica marina a Espanya. Candidats no en falten. Només a la Costa Braa hi ha sis projectes presentats davant el Ministeri per a la Transició Ecològica que sumen milers de megawatts. Ni aquí ni a la resta de territoris amb litoral on és possible col·locar estructures flotants per les condicions del vent, la profunditat de les aigües i la convivència amb la resta d’activitats econòmiques, s’aixecaran tots els projectes en pretramitació: 51 amb 19.400 MW.

Tot i que des del govern català i espanyol insisteixen en la necessitat de construir parcs eòlics marins i qüestionen el «no a tot» de les plataformes als projectes, l’oposició de bona part del sector turístic i de molts dels municipis de la Costa Brava pot donar prioritat al desenvolupament en altres zones del litoral espanyol.

La mateixa ministra Teresa Ribera ha deixat clar recentment que es prioritzaran les zones sense rebuig social –«Aquells territoris on hi ha una voluntat més gran i confirmada de fer-ho com més aviat millor», va recalcar Ribera– i, a més, amb instal·lacions «exemplars», per aplanar el potencial futur de l’offshore. La secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, va insistir fa pocs dies de la «gran oportunitat» que representa com a palanca de descarbonització durant la inauguració del II Congrés Eòlic Marí celebrat a Las Palmas de Gran Canària, que juntament amb Galícia són les dues de les comunitats de l’Estat amb més projectes presentats.

El marc normatiu que dictarà com i en quines condicions es construiran els parcs sortirà a exposició pública abans que finalitzi aquest any. «Sentarà les bases –va afirmar– per al desenvolupament de projectes amb una tramitació equilibrada, àgil i amb les màximes garanties». Per aquesta raó s’atorgaran alhora el règim econòmic –és a dir, el preu garantit per a la producció dels futurs parcs, com passa a la resta de les subhastes de quota renovable–, la reserva de capacitat d’accés i la del domini públic -terrestre per l’espai ocupat pels aerogeneradors, les possibles subestacions també a alta mar i les línies d’evacuació cap a l’esquelet del sistema elèctric nacional a terra. «Fixarem les bases per al desenvolupament de projectes amb una tramitació equilibrada, àgil i amb les màximes garanties», va afegir.

En una referència evident cap als moviments contraris a l’eòlica marina i per evitar el conflicte judicial que, sense anar més lluny, afecta de ple el sector per als parc terrestres, el ministeri «vol fomentar un sector segur i estable al país». Sara Aagesen va assegurar que, «encara que dependrà dels promotors», les Canàries «té moltes possibilitats de comptar amb el primer parc d’Espanya».

Primer aerogenerador de l’Estat

El generador eòlic DemoSATH es va instal·lar a l’agost davant de la costa basca (a uns dos quilòmetres mar endins) gràcies al treball conjunt de tres empreses: l’espanyola Saitec Offshore Technologies, l’alemanya RWE Offshore Wind i la japonesa Kansai Electric Power. Aquesta tecnologia flotant representa el cinquè projecte europeu amb una turbina de més d’1 MW instal·lada en alta mar, i és la tercera a utilitzar una estructura de formigó en el seu desenvolupament.

L’estructura, situada enfront de la localitat d’Amintza (Lemóniz, Bizkaia) compta amb un rotor de 96 metres de diàmetre, la qual cosa ho fa especialment eficient en la captació de l’energia eòlica en alta mar. Gràcies a aquest projecte, s’introdueix per primera vegada en el mix energètic espanyol la tecnologia eòlica marina flotant com a nova font de generació renovable.

Al llarg dels pròxims dos anys, aquesta iniciativa pionera a Espanya se centrarà en recaptar dades sobre el funcionament del generador, a fi d’avaluar la seva eficiència de cara a la instal·lació de nous exemplars.

«L’inici de la generació d’energia a partir de DemoSATH marca la culminació del projecte. Estem orgullosos del treball realitzat i de ser pioners a Espanya a dotar d’energia renovable amb un aerogenerador flotant. Aquest serà el nostre camp de proves per a adquirir coneixements basats en experiències del món real i aplicar-los en futurs projectes a major escala», va explicar David Carrascosa, director d’operacions de Saitec Offshore Technologies.

En el DemoSATH, s’han instal·lat eines especialitzades per a la identificació d’ocells i ratapinyades, així com sistemes per a monitorar la biodiversitat dels ecosistemes marins dins de l’entorn local.