El Govern detecta més de 2.400 places d’allotjament il·legals en pisos turístics gironins
Diari de Girona. La Direcció General de Turisme va fer retirar 1.339 anuncis d’habitatges turístics il·legals durant el 2023 que representen 7.360 places.
La Direcció General de Turisme va fer retirar 1.339 anuncis d’habitatges turístics il·legals durant el 2023 que representen 7.360 places, segons dades de la Direcció General de Turisme. A les comarques gironines, han detectat una mica més d’un terç de les places il·legals, més de 2.400. «La dimensió és molt important», subratlla la directora general de Turisme, Marta Domènech, en declaracions a l’ACN. La Generalitat revisa cada mes els anuncis a les principals plataformes com Booking, Vrbo, Niumba, Tripadvisor i Rentalia, i totes elles ofereixen la seva col·laboració, excepte Airbnb, amb qui no hi ha una «cooperació voluntària», segons Turisme. A més, aquest portal concentra més del 80% del total de les ofertes il·legals detectades per la Generalitat, fins a 8.844, a principis d’aquest 2024.
Quan la Generalitat detecta ofertes d’allotjaments turístics que no compleixen amb la legalitat, n’ordena la retirada a les webs que els comercialitzen.
A banda, també es fa un seguiment de possibles persones infractores i des del 2014 s’han incoat uns 2.000 expedients, dels quals el 80% ja estan resolts, segons Domènech.
Concretament, durant el 2023 es van revisar 1,1 milions d’anuncis, l’equivalent a uns 90.000 al mes. Segons el Govern, la majoria de grans plataformes, excepte Airbnb, ofereixen una actitud de col·laboració amb la Direcció General de Turisme perquè totes les publicacions compleixin amb la legalitat. En aquest sentit, la Direcció General de Turisme destaca que gairebé el 100% de les publicacions a les plataformes compten amb el número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya.
En el cas d’Airbnb, però, la Generalitat lamenta que no rep la col·laboració necessària i això comporta que el percentatge d’ofertes il·legals sigui «molt superior» a la resta de plataformes. D’acord amb les seves dades, de les 9.892 ofertes il·legals detectades a principis d’aquest any, 8.844 s’anunciaven a Airbnb. D’aquesta manera, més del 80% de tota l’oferta il·legal d’allotjament rastrejada a Catalunya es concentraria en aquesta companyia.
Fonts d’Airbnb apunten que sempre comunica a tots els amfitrions que estan obligats a seguir les normatives locals i els demana que certifiquin que tenen permís per oferir el seu allotjament. Si no és el cas i una autoritat fa saber a la multinacional que no compleixen amb la legalitat, els anuncis sempre són retirats, afegeixen.
Així mateix, la companyia subratlla que des del 2022 ha implantat una eina que obliga el propietari a mostrar el seu número de registre i que així consta en les condicions de servei.