El Govern central pagarà 1.520 milions en acords pendents amb la Generalitat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El Govern central pagarà 1.520 milions en acords pendents amb la Generalitat

  |   Novetats

La Vanguardia. ERC vol garanties perquè els pactes amb el PSOE es compleixin abans del sí a Illa

El Govern espanyol i la Generalitat van tancar aquest dilluns un acord de 1.520 milions fins al 2026 que permet avançar en allò que Esquerra Republicana anomena “carpeta zero” per negociar la investidura de Salvador Illa. Els recursos es destinaran a la millora i traspàs de Rodalies, un fons anual de 150 milions per a investigació i la gestió de les beques universitàries.

Aquesta transferència de diners es va substanciar en una reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals entre l’ Estat i la Generalitat ( Cmaef), i suposa el compliment de tres dels acords que el PSOE va subscriure amb ERC a canvi de la reelecció de Pedro Sánchez al capdavant de l’ Executiu. El pacte arriba en una setmana clau per a la negociació entre el PSC i Esquerra per donar suport a Illa com a president, i se suma a la concreció del calendari per al traspàs de l’R1, R2 i R3 de Rodalies, tancat dijous passat. Passos que, d’alguna manera, pretenen contribuir a desbrossar el pacte entre socialistes i republicans.

Quant al detall dels recursos que percebrà la Generalitat, la majoria seran per a Rodalies: 1.058 milions en tres anys per millorar el servei i liquidar el deute acumulat amb Renfe des del 2016. La consellera de Territori en funcions, Ester Capella, va afirmar que aquest acord permet “posar el comptador a zero i liquidar els processos judicials oberts”. A més d’aquest import, es percebran uns 300 milions anuals de manera recurrent per al finançament del servei –diners que la Generalitat haurà d’abonar a l’operadora–.

Els 1.058 milions per al servei de tren es desgranen en diferents conceptes: 850 per resoldre el dèficit d’explotació; 191,5 aniran al pla d’acció 2024-2026; 13,4 per a Rodalies Lleida i 2,7 per a plans de transport alternatiu.

ERC torna a exigir un canvi estructural en el sistema de finançament, “la clau de la caixa”

Sobre l’import de la gestió de les beques, l’ Estat atorgarà una partida anual de dos milions i n’hi suma uns 7,9 més que es corresponen al “retard” en la prestació de les beques dels últims tres cursos acadèmics. Pel Govern, aquesta transferència aconseguirà “materialitzar el traspàs efectiu” de la gestió de les beques a la Generalitat.

A més d’aquests dos elements i la partida per a recerca, la Generalitat va anunciar que, a partir del 2027, l’ Estat donarà en cada exercici 442 milions per a aquests tres àmbits de l’acord.

El moviment del Govern central arriba pocs dies abans que acabi la data límit que Esquerra Republicana promou per tancar un preacord sobre el nou govern. Els republicans exigeixen als socialistes “garanties de compliment” dels compromisos pactats al novembre. Fonts d’ERC indiquen que, al llarg dels últims anys, han “fiat molt” i ara demanen fets concrets.

Al llarg de la compareixença, es va insistir en aquestes garanties. La titular d’Economia, Natàlia Mas, va declarar que hi ha d’haver una “calendarització” sobre l’execució dels compromisos pendents i va avançar que s’està treballant en la resta d’acords que s’han de concretar “en un temps raonable”. La idea és que “s’està passant de compromisos entre partits a pactes entre governs”. Amb les garanties de compliment, Mas va defensar que “la negociació [per a la investidura de Salvador Illa] pot tirar endavant”.

El Govern subratlla que aquests acords són “imprescindibles, però no suficients” per investir Illa

Des d’aquesta perspectiva, la consellera va lloar que aquest pacte de 1.520 milions suposi una “correcció de l’infrafinançament crònic que pateix Catalunya”. “És una correcció petita, però rellevant des del punt de vista sectorial”, va afegir.

Tot i això, va tornar a recordar l’eix neuràlgic de la negociació: Esquerra manté que “sense sobirania fiscal, no hi ha acord possible”. Per això, la consellera va manifestar que “cal un canvi estructural” en el sistema de finançament i va recalcar que demanen “la clau de la caixa”. Així doncs, la negociació afronta un final de mes crucial.