El golf de Roses tindrà parcs eòlics marins
El golf de Roses es mantindrà en els plans d’ordenació de l’espai marítim (POEM) com a zona on potencialment es podran instal·lar parcs eòlics marins. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va anunciar aquest dijous que el Consell de Ministres aprovaria els plans demà, i ara el màxim responsable de l’Institut per a l’Estalvi i la Diversificació de l’Energia (IDAE), Joan Groizard, confirma que, d’entrada, els plans es mantindran “sense grans canvis”, tal com preveia la declaració d’impacte ambiental, publicada a mitjan desembre. Això implica, de facto, que la zona hi estarà inclosa.
En aquest sentit, Groizard explica que els POEM detallaran la zonificació dels diversos usos marítims i que l’eòlica n’és una. “És menys de l’1% de l’espai marítim espanyol que quedarà ocupat per espais on potencialment es podran instal·lar parcs eòlics”, diu el responsable de l’IDAE en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
Això no vol dir, insisteix, que “qualsevol promotor pugui posar projectes d’aquest tipus”. “S’estan redactant els criteris que han de regir els concursos per assignar projectes”, hi afegeix. Groizard avança que s’estan ultimant les bases de la subhasta, que sortiran a informació pública en els propers mesos.
“Aquest 2023 esperem tenir-ho tot enllestit per convocar la primera subhasta, definint la potència i la superfície que surt a concurs”, explica. Aquest termini, però, no implica que els projectes hagin de ser una realitat aviat. Al contrari. Groizard creu que els terminis faran que el procés s’allargui. “Els primers no els veurem fins a finals de dècada”, afirma. A més, assegura que el desplegament de l’eòlica marina serà “progressiu” i “gradual”.
Quant als diversos projectes que hi ha sobre la taula, el responsable de l’institut insisteix que la zonificació dels POEM no implica que “el 100%” de la zona potencialment prevista s’acabi ocupant. “Dins d’aquesta zona, es tracta de buscar les millors ubicacions. S’ha de connectar també a terra, per tant, la zonificació no és només l’espai de molins.” A més, diu, “no necessàriament tenen sentit tants parcs si tots acaben competint per la mateixa xarxa”.
D’altra banda, creu que els POEM garanteixen que els projectes que s’hi implantin no tindran impacte sobre el medi ambient i els ecosistemes perquè “ja han estat sotmesos a una declaració ambiental estratègica”. Però, tot i això, remarca, cadascun dels quals haurà de presentar una avaluació. “Si no són acceptables o s’hi detecten riscos, no es podrà donar l’autorització”, insisteix.
No nocius i llunyans
Groizard creu que els parcs tampoc tindran efectes importants sobre el turisme, un dels principals sectors econòmics de la zona. “Donem per fet que la visibilitat de l’energia eòlica genera rebuig als turistes, però en alguns llocs s’ha vist que el turista busca sostenibilitat i que es comença a lligar el que es fa en el temps lliure amb el fet que la destinació aposti per la sostenibilitat. Potser això no genera rebuig i pot arribar a ser un atractiu. En altres territoris s’ha vist”, remarca.
El responsable de l’IDAE assegura que l’impacte ambiental i paisatgístic de l’eòlica marina és menor que en altres projectes. “En aquest cas parlaríem d’un projecte flotant a distància de la costa, la visibilitat és molt limitada. I s’han respectat els corredors. Aquesta zonificació en vol limitar l’impacte. Puc entendre que generi reacció; el que importa és poder explicar que l’impacte és limitat.”