El fòrum BTM de Lloret crida a un turisme sostenible per a tots sense barreres
Diari de Girona. Els diferents ponents van defensar la inclusió com un repte i una oportunitat. L’esportista Albert Llovera, primer pilot de ral·li amb diversitat funcional, va apuntar, de la seva experiència viatjant que al sector turístic li queda “bastant per recórrer” en matèria d’inclusivitat
La necessitat d’un turisme per a tothom, accessible i sense barreres, va ser el missatge llançat per diferents veus durant el fòrum de turisme Business Tourism Market (BTM) celebrat dijous a Lloret en la setena edició amb el títol “Cap a un turisme universal, de tot@s i per a tot@s, entenent que la diversitat és una realitat i la inclusió una decisió.
Promogut i organitzat per la Fundació Climent Guitart i l’Agència EFE, s’ha centrat aquest any en els grans reptes globals per donar resposta a un turisme accessible integral.
La trobada es va centrar en els grans reptes del turisme global per donar resposta a un turisme accessible integral.
Ponències i taules rodones de destacats experts del sector han servit per debatre fins a quin punt la indústria turística és accessible, diversa i inclusiva; dels grans reptes del turisme global per donar resposta als usuaris; de com distingir-se per un turisme accessible i de casos d’èxit en destinacions turístiques accessibles o de l’aportació de valor per part de les startups per fer-ho possible.
La presidenta de la Fundació Guitart, Cristina Cabañas, i el director d’informació de l’Agencia EFE, Leandro Lamor, van posar l’accent en la importància del turisme inclusiu per arribar a totes les persones i atendre les necessitats d’accessibilitat més diverses, i assenyalant que aquest és un repte de present i de futur, a més d’una oportunitat.
Els representants de les institucions van deixar clara la seva aposta per la inclusivitat. Així ho va fer l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, que va posar en relleu el paper essencial que tenen els municipis per aconseguir-ho. La consellera de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya, Mònica Martínez Bravo, defensava la necessitat de millorar en l’àmbit de la inclusió amb el repte que suposa pel turisme. Va avançar que treballarà per desplegar el codi d’accessibilitat aprovat fa un any i va recordar que la inclusivitat comporta també una oportunitat de negoci.
Avançar en la sostenibilitat del model
El ministre d’Indústria i Turisme del Govern d’Espanya, Jordi Hereu, va ser l’encarregat d’inaugurar l’acte i en la seva intervenció va dir que en l’estratègia de l’executiu del qual forma part una de les prioritats és ajudar al turisme centrat en les persones. El ministre creu que el futur del sector implica avançar en la sostenibilitat del model, especialment en el vessant més social, per a disposar de qualitat i valor afegit.
Per la directora de l’Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera, el repte és convertir Catalunya en una referència en l’àmbit del turisme inclusiu. I que l’actual programa d’accessibilitat de l’ACT farà un salt endavant en una xarxa de la qual en formaran part el sector públic, el privat, a més de les entitats i associacions.
La presidenta de la fundació Mutua de Propietarios, Laura López, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb mobilitat reduïda a través d’impulsar l’accessibilitat als edificis d’habitatges, va presentar la campanya a la qual hi ha posat lletra i música la cantautora Miriam Fernández amb la cançó SerTuVoz, que ha interpretat en directe des de l’escenari del BTM.
Un dels testimonis més esperats va. ser el de l’esportista andorrà Albert Llovera, primer pilot de ralli amb diversitat funcional i que va patir un accident d’esquí als 18 anys que li va provocar una lesió medul·lar que l’ha obligat a anar en cadira de rodes.
Llovera ha participat nou vegades al Dakar, ara amb un vehicle que pot conduir només amb les mans. Pel pilot, al sector turístic li queda força camí per recórrer en matèria d’inclusivitat.
A més, el BTM ha comptat amb diversos testimonis d’experts en matèria d’accessibilitat, que van coincidir en l’oportunitat de negoci que suposa el turisme inclusiu. Igualment, va servir d’altaveu a Eurofirms Foundation, que desenvolupa un mapa d’accessibilitat de la infraestructura pública i els comerços de les ciutats, com ha explicat Josep Esteba García-Valdecasas, soci fundador i CEO de MAPP4ALL i Project Leader de la Liga de la Accessibilidad de Eurofirms Foundation.
Un concurs entre startups, organitzat per l’empresa pionera en innovació turística eMascaró i conduït per la consultora i divulgadora en turisme Eva Ballarín, amb votació del públic assistent, va escollir com a guanyadores les firmes i4life, que es dedica a oferir solucions integrals per millorar la qualitat de vida de les persones grans; i Showee Shower, que ha creat una dutxa intel·ligent que millora l’experiència d’una activitat molts cops estressant per a persones amb mobilitat reduïda o alguna disfunció cognitiva.
Les conclusions del VII BTM les va exposar Imma Satorras, fundadora i CEO d’Ámomos, una empresa que fomenta la sostenibilitat a l’empresa turística.
La jornada, conduïda pel periodista, assessor de comunicació i patró de la Fundació Climent Guitart, Josep Puigbó, ha estat clausurada pel president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer.
Aquesta cita anual, organitzada per la Fundació Climent Guitart i l’Agencia EFE -que ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Lloret Turisme i l’Ajuntament de Lloret de Mar, a més de la col·laboració d’eMascaró, Fitel Network i la cadena Guitart Hotels- s’ha celebrat a la Sala Palas Atenea de l’Hotel Guitart Central Park Aqua Resort de Lloret de Mar i ha estat transmès en directe pel canal principal de YouTube de l’Agència EFE.