El consum puja al màxim per Nadal i repunta per Reis | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El consum puja al màxim per Nadal i repunta per Reis

  |   Novetats

El Punt. Les compres d’aquestes festes han estat bones i s’han avançat per por del desabastiment. Les restriccions imposades pel govern creen incertesa i el sector del comerç tem ressentir-se’n.

Al sector del comerç se li fa molt difícil precisar per a quan es compren la majoria dels regals, si per Nadal o per Reis, perquè la immensa majoria de gent avança les compres i les comença a fer a finals del mes de novembre, coincidint amb el Black Friday. “La gent avança les compres perquè, si ho deixa per al final, pot passar que es quedi sense la talla que necessita o que el producte que buscava s’hagi esgotat”, diu Miquel de Garro, director de PimeComerç.

La campanya de Nadal és molt forta tot el desembre, però després de Sant Esteve les compres continuen pujant fins a la nit de Reis. En els darrers anys, però, algunes cadenes internacionals amb la seu al centre i al nord d’Europa, que són més del Pare Noel i no tenen arrelada la tradició de celebrar els Reis, han iniciat les rebaixes l’endemà de Sant Esteve, cosa que aquí no havia passat mai, perquè la tradició és que comencin el dia 7 de gener.

“A Catalunya ho celebrem tot. Som un poble que mai resta, sempre suma, i si bé sempre hem fet els regals grossos per Reis, és veritat que des de fa uns anys també se’n fan per Nadal i el Pare Noel, amb l’excusa que així, en el cas dels nens petits, poden jugar més dies de les vacances amb les joguines noves”, explica Amadeu Carbó, un historiador de la cultura popular i les tradicions. “A casa nostra, la pauta la continuen marcant els Reis”, explica. De fa ja una vintena d’anys –des que es va recuperar la tradició, a finals dels anys setanta–, al costum de fer regals per Reis i pel Pare Noel, s’hi ha afegit el tió –les famílies que tenen nens petits– i l’amic invisible. Això ha fraccionat les compres.

“Els darrers anys hem constatat que aquí a casa nostra ho celebrem tot i que es fan més regals, però més petits; és a dir, en comptes de gastar-se molts diners en un sol regal, el que fa la majoria de gent és dividir: fer regals més barats i més petits, però més i per a diversos dies”, explica Juan Carlos Torrellas, director general de Garbep, SA, una empresa familiar de Sant Just Desvern que fabrica joguines des de fa 70 anys. Torrellas assegura que ells sempre han fabricat joguines ecològiques i artesanals i que s’han adonat que des que va començar la pandèmia els seus productes, que sempre han fabricat igual, “ara es valoren més pel fet de ser sostenibles, cosa que abans no es valorava gaire”.

I les restriccions, què?

Aquest any, i fins que fa uns dies el govern no va anunciar noves restriccions, que també afecten el comerç, la campanya de Nadal estava sent molt positiva. Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del retail, assegura que pel Black Friday hi va haver un increment de vendes del 16,5% respecte al 2019 (que va ser un any de rècord) i que des d’aleshores les vendes no han deixat de créixer. “La gent ha comprat, entre altres coses, perquè l’any passat va comprar poc i aquest any en tenia ganes i tenia diners”, manté el director de PimeComerç, Miquel de Garro.

Per això mateix, i si bé el sector en general creu que les males dades de la pandèmia i les restriccions (aforament del 70%) no haurien d’afectar gaire les compres, Miquel de Garro ens recorda que “el consum és un estat d’ànim” i que aquesta nova situació no és bona i genera una gran incertesa. “I quan hi ha incertesa la gent no gasta igual que quan està optimista”, diu.

El president de Comertia, David Sánchez, i el de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, creuen que les restriccions al comerç són “assumibles” i que no afectaran la campanya de Nadal, perquè aquest any s’han avançat bastant les compres, entre altres coses, per l’alarma creada davant una possible falta de subministraments. En tot cas, sí que admeten que el “factor psicològic” pot afectar la gent a l’hora de desplaçar-se i frenar el consum. El sector tem que la suspensió d’algunes trobades familiars pugui fer desistir molta gent de comprar regals i detalls que habitualment es fan a última hora.

Joan Carles Calbet, president de Retailcat, creu que, abans que hi hagi més restriccions, el que hauria de fer el govern és imposar que es demani el passaport covid als comerços. “Això seria millor que arribar a mesures més dràstiques com el tancament”, explica.

Hi està d’acord el director de PimeComerç, que, tanmateix, i si bé creu que les restriccions imposades són “assumibles”, no entén que el govern hagi tornat a limitar l’aforament en un sector segur. “El sol fet de posar restriccions ja suposa una ombra, una mesura que trenca la normalitat, i no hi estem d’acord.” PimeComerç demana a l’administració que acompanyi les restriccions amb ajudes.