El Consorci d'Aigües Costa Brava destina 4,5 milions a restablir i obrir nous pous | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Consorci d’Aigües Costa Brava destina 4,5 milions a restablir i obrir nous pous

  |   Novetats

Diari de Girona. L’ens impulsa una prova pilot per purificar l’aigua depurada i injectar-la en aqüífers perquè es pugui tornar a utilitzar.

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona inverteix 4,5 milions d’euros en un pla de xoc que permetrà garantir l’aigua de boca a l’estiu si no hi ha nous episodis de pluja. Les accions es concentren en obrir nous pous, recuperar-ne d’abandonats i també millorar els tractaments de qualitat de l’aigua per garantir-ne la potabilitat. Per altra banda, el consorci també impulsa un pla pilot per purificar l’aigua depurada i emmagatzemar-la en aqüífers perquè es pugui tornar a utilitzar per al consum humà. Es tracta d’un mètode que ja es fa servir en zones com Califòrnia i es preveu que d’aquí a dos anys es comenci a aplicar després de superar diverses proves científiques.

El director del consorci, Jordi Agustí, va detallar ahir que a Cadaqués s’ha optat per recuperar un pou «que feia més de 35 anys que estava abandonat» al paratge de la Gallinera. El municipi utilitzava aquest punt per abastir-se d’aigua fins que es va connectar a la xarxa d’aigua potable que venia de Boadella. Per a aquesta actuació, el consorci destina 305.000 euros i preveu que entri en funcionament molt aviat.

Aigua amb salinitat

L’ens també està fent nous pous a la zona de la Muga, tot i que preveuen que l’aigua que captin d’aquest punt tindrà «certa salinitat». Per això preparen un sistema d’osmosi per tractar l’aigua tot i que no tenen la garantia que sigui aigua potable a nivell químic. Agustí va detallar que això implica que un consum reiterat d’aquesta aigua podria comportar problemes, però que el motiu pel qual no serà potable és exclusivament químic i no biològic, que és el que comporta problemes gastrointestinals.

En paral·lel, ja s’ha acabat l’obra per tenir un nou pou a Gualta en un aqüífer que té un bon nivell de reserva. També s’està executant l’automatització en la xarxa de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent per limitar possibles fuites.

En la línia de millorar la qualitat de l’aigua, el consorci preveu instal·lar filtres de carbó actiu en les plantes de Torrent, Empuriabrava i Montfullà. Agustí va emmarcar aquestes inversions per garantir la potabilitat de les plantes, ja que a causa de la manca d’aigua es preveu una davallada en la qualitat de l’aigua. Amb aquest filtre es permet que l’aigua tractada continuï sent apta pel consum humà.

Amb la mirada posada més enllà de l’estiu, el consorci va anunciar que està treballant en la construcció d’una planta pilot a Roses per tal de purificar l’aigua que surt de la depuradora. Aquest procés ha de permetre que tota aquella aigua tractada torni a ser potable i després injectarla en els aqüífers de la zona perquè quedi emmagatzemada.

Es preveu que les obres de la planta durin sis mesos i a partir d’aquí començarà un període de proves de 18 mesos. En tot aquest temps, diversos equips científics analitzaran diferents paràmetres de l’aigua per garantir que és potable. Una vegada se superi aquest període de proves, es començarà a posar en funcionament. La idea és estendre aquest model en altres municipis costaners.

S’ha optat per recuperar un pou a Cadaqués «que feia més de trenta-cinc anys que estava abandonat»