El Consell de Garanties Estatutàries avala el decret llei dels pisos turístics | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Consell de Garanties Estatutàries avala el decret llei dels pisos turístics

  |   Novetats

Diari de Giorna. Els grups de Junts, PSC, Vox i PPC havien demanat un pronunciament a l’òrgan consultiu sobre diversos aspectes del text que rebutgen.

El Consell de Garanties estatutàries (CGE) ha avalat per unanimitat el decret llei de la Generalitat que regula els pisos turístics en aquells municipis on n’hi hagi una excessiva concentració i que obligarà als propietaris a renovar una llicència cada cinc anys.

El CGE considera que el decret llei 3/2023 de 7 de novembre no vulnera el principi d’autonomia local ni la Constitució, reafirma que la Generalitat té competències exclusives en matèria d’urbanisme i habitatge i que tampoc afecta el dret de la propietat ni la llibertat d’empresa. Junts, PSC, Vox i PPC havien demanat al Consell de Garanties Estatutàries que es pronunciés sobre diversos d’aquests aspectes.

La norma preveu la regulació en 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics i que els ajuntaments només hi puguin donar llum verda si el planejament justifica que hi ha prou sòl per a habitatges. Les llicències estaran limitades a un màxim de deu pisos turístics per a cada 100 habitants, un topall que se supera en 47 poblacions, on hi sobrarien 28.000 apartaments turístics, segons la Generalitat.

La norma preveu la regulació en 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics

«Extrema necessitat»

El dictamen assenyala que la Generalitat justifica «de manera satisfactòria l’explicació de la situació d’extrema necessitat» que l’han portat a aprovar aquesta mesura amb caràcter urgent i extraordinari i n’enumera algunes com la «insuficiència del parc d’habitatges d’ús residencial per cobrir la demanda», el creixement de la població catalana «molt per sobre la mitjana europea» o el deteriorament de la convivència veïnal, la gentrificació i el «trencament de l’equilibri de l’entorn urbà». A més, diu que la Generalitat cita «l’explosió» de la modalitat del turisme urbà i de les plataformes, així com dades de l’Eurostat que senyalen Catalunya com una de les tres regions amb més pernoctacions el 2019.

No obstant això, el CGE també constata que no es fa cap menció a «procediments legislatius alternatius» al decret llei en la seva exposició de motius ni en la memòria justificativa ni la documentació complementària. D’altra banda, el dictamen descarta que el decret llei del Govern tingui una incidència en el dret de la propietat de l’habitatge. A més, considera que no s’afecta el «contingut essencial del dret a la propietat». Sobre la llibertat d’empresa, conclou que tampoc s’infringeix.