El comerç, molest amb les mesures d'estalvi energètic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El comerç, molest amb les mesures d’estalvi energètic

  |   Novetats

El Punt. Els botiguers diuen que no hi ha prou temps per fer les adaptacions i no estan d’acord amb les temperatures ni que s’hagin de tancar portes. Temen que haver d’apagar els llums incrementi els robatoris.

Els comerciants de les comarques gironines estan molestos amb les noves mesures d’estalvi i eficiència energètica. Asseguren que el reial decret que posa límits a les temperatures a l’interior dels establiments –a l’estiu de 27 graus i a l’hivern de 19–, que obliga a tancar les portes de les botigues i els llums a les nits són mesures “populistes”, que s’han fet precipitadament i amb certa improvisació. Critiquen que no es dona prou marge per fer les adaptacions i que el fet d’haver de tancar els llums a les nits pot provocar més robatoris. El sector es queixa, a més, que el reial decret és difícil d’interpretar i que es posa en marxa precisament a l’agost, quan els principals assessors dels comerços fan vacances. Amb tot, el sector és conscient que calen canvis en l’àmbit de l’eficiència energètica i l’estalvi.

Albert Gómez, responsable de comerç i tresoreria de la FOEG manté que el problema de la despesa energètica no l’origina el comerç. “Fa la sensació que es fixen en l’anècdota i sembla una mesura feta només de cara a la galeria”, diu Gómez, que assegura: “Si ens hi hem de posar, posem-nos-hi”, però ens hauria agradat que tot això hagués anat més enllà, perquè es “posa el focus en el sector comercial quan no som el problema”. Per Gómez, la mesura és “populista” i té una “certa improvisació”, a més no dona marge d’adaptació. “Plantegen el problema i que els comerciants s’hi adaptin”, diu.

En aquest sentit es pronuncia Mercè Ramírez de Cartagena, vicepresidenta de Girona Centre Eix Comercial, que comenta que el reial decret “és un despropòsit” i que sembla més pensat de “cara a la galeria” i per a les grans superfícies “que no pas per a les botigues petites”. Comenta que el sector surt d’una pandèmia i suporta increments de preus per la guerra amb Ucraïna i que ara ha d’assumir uns costos per adaptar-se a la nova llei. “No hi estem en contra, però estem enfadats i som crítics per la manera com s’ha fet i perquè el govern de l’Estat diu que donaran ajuts per fer les adaptacions però de moment és el comerç el que ha d’avançar la despesa i, amb molta sort, ells d’aquí a un any te la pagaran”, comenta.

Pel que fa al límit de temperatures, la vicepresidenta pensa que són insuficients, sobretot a l’estiu, perquè el “client es morirà de calor”. I hi afegeix que el fet d’haver de tenir les portes dels establiments tancades també pot provocar pèrdues en el sector. “Perquè algú s’ha plantejat que si alguna botiga té les portes obertes és per alguna cosa? Hi ha botigues que si no tenen les portes obertes no tenen clients”, manté. En aquest punt, la representant de Girona Centre Eix Comercial recorda que els comerciants d’aquesta zona havien rebut un premi de la Generalitat de “superfícies a cel obert”. La idea és que la gent es pugui passejar pel carrer com si fos un centre comercial “perquè és fàcil entrar i sortir de les botigues”. “I ara resulta que hem de tenir una barrera més amb les portes perquè a la gent li costi entrar als establiments i que quan entri faci calor”, diu.

Pel que fa a tenir els llums apagats a partir de les 10 de la nit, Ramírez de Cartagena creu que la mesura pot provocar un increment de robatoris. “Quan parlem amb la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra coincideixen a dir que amb llum es reforça la seguretat”, manté.

El gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, recorda que el centre comercial ja té la certificació energètica classe A i que la temperatura de la galeria a l’hivern és de 20 graus i a l’estiu de 26. “Respecte a l’estalvi energètic, la diferència és d’un grau, és molt petita. Quan entri en vigor la normativa passarem la recomanació a les botigues”, comenta.