El col·lapse sanitari provocat per la COVID allarga les baixes laborals comunes el 33%
Diari de Girona. Calviño avança que ja hi ha menys de 400.000 treballadors afectats en un ERTO a l’Estat
L’emergència del coronavirus ha deixat a la vora del col·lapse el sistema sanitari i això ha tingut repercussions directes en totes aquelles malalties més enllà de la pandèmia. I un d’aquests va ser que els temps d’una baixa laboral «comuna» es van allargar de mitjana el 33%, ja que la falta d’efectius o instal·lacions, derivats aquests per a contenir el virus, han dilatat proves, exàmens i tractaments. Així ho constaten les dades publicades aquest dimecres per la mútua Asepeyo, que aquest passat 2020 ha tancat l’exercici amb un benefici de 20,5 milions, enfront de les pèrdues de 12 milions del 2019.
En aquest any, quan el coronavirus no hi era ni se li esperava, una baixa laboral durava a Espanya una mitjana de 39,4 dies. I, una vegada va irrompre la pandèmia i els centres mèdics van haver de bolcar les seves energies i recursos a contenir al virus, una baixa comuna va passar a durar 52,4 dies de mitjana. El temps entre un i un altre exercici ha experimentat un intens increment, sobretot tenint en compte que en últim lustre la mitjana a penes s’havia mogut dia a dalt, dia a baix d’un any a un altre.
El coronavirus va provocar que els pacients no COVID triguin més a poder fer vida normal i reincorporar-se al seu lloc de treball i també ha disparat el nombre total de baixes, per motius directament vinculats al virus. A Espanya totes les mútues van reconèixer aquest 2020 un total de 39,3 milions de dies de baixa en tot l’any i sumand a tots els treballadors indisposats. Un any abans de la pandèmia, aquesta xifra era el 23,6% inferior.
A la baixa
La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va avançar que el nombre de treballadors acollit a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) ha baixat ja els de 400.000 enfront dels prop de 450.000 amb els quals va tancar juny.
En una entrevista en la Cadena Ser, Calviño va destacar també que el ritme de l’afiliació continua sent bo al juliol i va insistir, qüestionada per una eventual pujada del salari mínim interprofessional (SMI), que la prioritat ara és la recuperació de l’ocupació i que «no és el moment» de canviar el marc. En la segona part de l’any, va apuntar, es veurà «si podem reprendre aquesta senda» d’increment del SMI, un compromís on, va assegurar, no hi ha discrepàncies en el si del Govern com tampoc en què la prioritat ara és la recuperació de l’ocupació.