El Cercle alerta que el país pot caure en la "irrellevància" | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Cercle alerta que el país pot caure en la “irrellevància”

  |   Novetats

El Punt. L’entitat retreu la falta d’ambició, consensos i coratge polític als responsables de les principals institucions del país.

El Cercle d’Economia creu que “ni Barcelona ni Catalunya disposen d’un model de prosperitat compartit”, un fet que posa en risc “el futur de tothom”. Així ho posa de manifest en l’última nota d’opinió de l’entitat, en què alerta que el país pot quedar atrapat “en una espiral d’irrellevància econòmica, de decadència lenta però inexorable”.

El Cercle, presidit per Javier Faus des del 2019, no ha amagat mai les seves reticències davant del sobiranisme. La nota d’opinió remarca, però, que van ser la primera institució civil econòmica de Catalunya que va manifestar el suport als indults als presos polítics de l’1-O, com a “part de la solució” i subratlla que el Cercle s’ha manifestat sempre a favor “d’un finançament més just” i per “una inversió efectiva en infraestructures molt més important”.

No obstant això, el Cercle expressa la seva “decepció” tant amb el govern català com amb els responsables de l’Ajuntament de Barcelona, per l’absència de “models de desenvolupament econòmic” i retreu a totes dues institucions uns plantejaments massa ideològics, molt “tàctics”, que “generen confrontació” i que “no tenen en compte la iniciativa privada”, sense la qual, entenen els portaveus de l’entitat, “és impossible transformar una realitat”. Acusa Generalitat i Ajuntament de ser “ambiciosos en els drets”, però hi afegeix que “mai parlen d’obligacions”.

El Cercle pren com a exemple el model alemany dels últims anys: “pragmàtic, possibilista, que busca el consens i resoldre els problemes”, en els àmbits fiscal, financer, laboral…, per avançar en una economia sostenible.

El text assenyala també alguns dels sectors estratègics en què les principals institucions del país haurien, a parer seu, de posar l’accent. Entre aquests, el turisme, on caldria un “redisseny”, en el marc del qual l’entitat aposta per l’ampliació de l’aeroport, que considera “essencial”, a més de la lluita contra els actes vandàlics “recurrents” i la “inseguretat ciutadana” a la capital.

Altres sectors d’interès per al Cercle són la digitalització, la recerca i la innovació, per als quals demana “valentia política i pressupost”; una transició energètica sense “ingenuïtats”, la potenciació de les ciències de la salut i la biomedicina i, finalment, un impuls decidit a la indústria.

Per tot plegat, el Cercle demana un “canvi de rumb” als responsables de la Generalitat i el consistori barceloní, amb “ambició, realisme, consensos, coratge polític i sentit de país”. L’entitat conclou que les societats “despistades” perden oportunitats “difícils de recuperar” i que “ja se n’han perdut moltes en l’última dècada”.