El camp català treu avui al carrer el seu malestar agreujat per la sequera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El camp català treu avui al carrer el seu malestar agreujat per la sequera

  |   Novetats

Diari de Girona. Reclama que la UE no impulsi normatives per a les quals necessiten més temps d’adaptació i que fixi mecanismes per donar un futur a l’ofici.

Els ha costat organitzar-se (van tard respecte els seus col·legues europeus), però els agricultors espanyols també han pujat al remolc de les protestes que han recorregut en les últimes setmanes mitja Europa i surten a partir d’avui a les carreteres per fer-se sentir. Reclamen, com els francesos, els portuguesos o els alemanys, que la Unió Europea no els encotilli amb normatives per a les quals necessiten més temps d’adaptació i que fixi mecanismes per garantir el relleu professional i donar un futur a l’ofici. Protesten perquè, en el cas concret d’Espanya, no se’ls paguen les ajudes en els terminis convinguts o perquè una llei tan desitjada com la de la cadena alimentària, en vigor des del 2021, ara està sent paper mullat. A tot això s’hi ha sumat a Catalunya un factor de primer calibre: l’impacte de la sequera, que ja ha malmès collites i que ara els ha deixat amb només un 20% de l’aigua de reg en aquelles comarques de les conques internes en emergència.

«Els plans estratègics de la Política Agrària Comuna, la PAC, no estan adaptats a la realitat mediterrània, ningú no ha previst solucions per als cada vegada més greus danys que causa la fauna silvestre i tampoc ningú sembla voler acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea», clamen des d’Unió de Pagesos, un sindicat que ja havia convocat les seves pròpies accions de pressió per als dies 13 i 21 de febrer, però que se suma també a les que es duran a terme avui.

Però en el rerefons de tot el que s’està preparant per a aquest «febrer calent» a les carreteres hi ha una dada concloent: la renda agrària dels agricultors i ramaders catalans fa dos anys que cau i ja és inferior a la del 2008. A més de tenir els regants contra les cordes per les restriccions de la sequera, els preus en origen i les despeses de producció no quadren de cap manera, denuncien els afectats.

Les protestes, bé en forma de concentracions o bé com a marxes lentes, sembraran de tractors una quinzena de punts de la geografia catalana. Alguns, com els de Fondarella (Pla d’Urgell), ja han dit que el tall de l’autovia A-2 durarà dos dies, fins demà. Altres mobilitzacions, com la que tenen prevista els pagesos del Vallès Oriental i del Vallès Occidental a la C-17, serà d’almenys sis hores.

A mitja Espanya

No només a Catalunya, els agricultors sortiran al carrer a diverses províncies, convocats per les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA i de manera independent convocats a les xarxes socials. Als agricultors se’ls poden sumar també en els propers dies el sector pesquer i aqüícola, que ho està estudiant, així com altres gremis, entre ells algunes organitzacions de transportistes. Per a avui estan previstes accions en diferents punts, com la província de Còrdova, Albacete, Conca, Múrcia i la Comunitat de Madrid.

Ahir ja hi va haver protestes a Valladolid, Lleó i la frontera hispano-portuguesa. I el ministre d’Agricultura, Luis Planas, de visita a Barcelona, on va inaugurar la fira Wine Week, va lamentar que hi hagi els que «volen utilitzar» els agricultors i ramaders espanyols per agitar-los i llançar «idees extremistes». «Tot el que de manera concreta respongui a les necessitats efectives dels agricultors i ramaders d’Espanya tindrà una resposta positiva per part del Govern», va assegurar Planas, crític amb «aquells que els vulguin utilitzar per provocar neguit social i enfrontament».

Les mobilitzacions no acaben aquesta setmana. La Unió d’Unions ha convocat també concentracions a tres ports d’entrada de mercaderies: demà, 7 de febrer, al port de Castelló i dimarts 13 de febrer als de Tarragona i Santander, que serviran de preludi per a la gran tractorada que van anunciar fa gairebé un mes per al proper dia 21 de febrer davant de les portes del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a Madrid.

És més imprevisible l’agenda dels agricultors que, des de la setmana passada, s’estan organitzant a través de diferents xarxes socials i que ja han protagonitzat tractorades sense avís previ en algunes zones.

Els pagesos denuncien que no se’ls paguen les ajudes a temps i que la llei de la cadena alimentària no s’aplica

Els agricultors ja van protagonitzar ahir mobilitzacions a Lleó, Valladolid i la frontera hispano-portuguesa