El Bulli reobre com a museu 12 anys després per “emocionar” i “divulgar” el llegat del restaurant
Diari de Girona. Es podrà visitar inicialment tres mesos l’any però Adrià no descarta que el període s’ampliï a partir de l’any que ve.
El Bulli ha reobert aquest dijous convertit en museu 12 anys després de servir el darrer àpat com a millor restaurant del món. ElBulli1846 fa honors a aquesta categoria i engega aquesta nova etapa amb una reconversió pionera al món i ho fa amb l’objectiu “d’emocionar” i, alhora, “divulgar” el llegat d’un establiment que va revolucionar la gastronomia. L’espai obrirà, de moment, tres mesos l’any però el xef i director d’ElBulliFoundation, Ferran Adrià, no descarta que aquest període s’ampliï a partir de l’any que ve. “Aquest any serà d’aprenentatge i d’anar veient”, ha dit visiblement emocionat per “la nova etapa” que comença.
Una seixantena de persones han visitat les instal·lacions del Bulli1846 aquest dijous. Són els primers a fer-ho oficialment 12 anys després que el que va ser el millor restaurant del món abaixés la persiana per reconvertir-se en museu. A partir d’avui i fins al setembre –de dilluns a dissabte- el podran visitar un màxim de 600 persones al dia –en torns amb fins a 200-. Adrià diu que aquesta és la idea inicial perquè vol anar “a poc a poc” com ho va fer en el seu moment el Bulli i anar “veient”. De moment, el ritme de reserves és bo i la viabilitat del projecte, ha dit, està completament garantida.
En total hi ha 69 instal·lacions artístiques, conceptuals i audiovisuals, 13 d’exteriors i 56 d’interiors, que es podran seguir a través d’una audioguia en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès- i que estarà inclosa en el preu de l’entrada.
Els tiquets valdran 27,5 euros (col·lectius com els jubilats, els estudiants, els joves, les persones amb discapacitat i els ciutadans de Roses disposaran de tiquets a un preu reduït de 20,5 euros). Les entrades inclouran el pàrquing a Roses i el trasllat des del poble fins a la cala Montjoi, un recorregut que es farà en autobús. Qui vulgui aparcar-hi, prèvia reserva, haurà d’abonar uns 20 euros més.
Un museu “divulgatiu”
Ferran Adrià ha volgut deixar clar que el Bulli no tornarà a ser mai més un restaurant, el restaurant que ho va “revolucionar” tot a finals del 90 sinó que obres reconvertir en el primer museu del món i amb vocació “d’emocionar” i “divulgar” el seu llegat. Per això, ha dit, no es tracta d’un museu artístic sinó “divulgatiu”.
Visiblement emocionat, el xef ha dit que aquest dijous es tanca una etapa “personal” però que se n’obre una de nova. “M’agafaré els propers tres mesos per pensar què faig en els propers anys”, ha dit, tot admetent que després de 40 anys també li toca “descansar”.
Adrià també ha dit que actualment la cuina es troba en un molt bon nivell però no s’ha atrevit a aventurar sobre si és o no possible una nova “revolució” com la que va protagonitzar el restaurant de Cala Montjoi, a Roses. En aquest sentit, ha dit que el museu del Bulli1846 és una oportunitat per què les noves generacions puguin entendre el seu llegat i el que es va coure en els seus fogons durant anys.
La reforma de l’espai, que s’ha allargat més d’una dècada, ha costat al voltant d’11 milions d’euros. La intervenció ha suposat un increment d’un 30% la superfície d’elBulli original, fins a arribar als 4.000 metres quadrats.
Itinerari amb audioguia
L’itinerari per elBulli1846 –xifra que fa referència al nombre de receptes que es van servir i a la data de naixement d’August Escoffier, pare de la cuina moderna- gira entorn de la innovació gastronòmica. El visitant començarà per la part exterior del recinte, on hi trobarà diverses instal·lacions que endinsen i interpel·len el públic sobre qüestions relacionades amb la cuina i la seva metodologia. Entre d’altres, s’exposen dibuixos fets per Ferran Adrià amb pintura i bastonets sobre factures antigues del restaurant que es pregunten sobre l’origen de la cuina, distribuïdes en dues èpoques: el paleolític i el neolític.
L’espai també inclou reflexions sobre els elements que intervenen en el procés de cuinar, així com estructures per a receptes o un diagrama sistèmic sobre la gastronomia. També s’hi inclou un homenatge a les generacions “bullianes”, que es representen amb unes estàtues amb caps de buldog francès –la imatge del restaurant- i els noms i cognoms dels professionals que han format part de la història de l’establiment.
El recorregut exterior acaba a la biblioteca Bullipèdia, que incorpora la vintena de volums de la col·lecció publicats fins ara.
La visita a l’interior reivindica alguns dels espais més reconeguts popularment. Així, el visitant passarà per la terrassa, on podrà seure la taula 25, la més sol·licitada, en una zona que ret homenatge a cares conegudes d’elBulli com la seva fundadora, Marketta Schilling, que va donar nom al restaurant; i Juli Soler, Ferran Adrià i Albert Adrià.
El menjador, que es manté tal com era, situa sobre les taules plats amb menjar i gots i copes mig plens, com si el visitant entrés a la sala enmig d’un servei. Les parets també es converteixen en protagonistes amb xifres que recullen els cambrers que hi treballaven o els coberts que hi havia.