El Black Friday i Nadal tornen a impulsar el mercat de treball
Diari de Girona. S’esperen fins a un 47% més de contractes que l’any passat
Sigui perquè tornen a sortir els comptes, sigui perquè hi ha certesa que el públic respondrà, aquest any, les empreses han tornat a contractar de valent per reforçar les seves files de cara al Black Friday, Nadal i les rebaixes del gener. Això indiquen les ofertes llançades des de finals d’octubre per les principals companyies de gestió de la contractació temporal, firmes que fa un any (i en fa dos) reflectien volums cada vegada més reduïts de vacants d’ocupació. En canvi, aquest any la gràfica torna a pujar.
En concret, Randstad estima que es crearan 117.000 llocs de treball aquests dies al conjunt de l’Estat, entre els quals es reforçaran les plantilles de negocis dedicats al comerç, a la logística i al transport. Això és un volum un 18% més gran que l’any passat. Adecco tenia publicades a finals d’octubre gairebé 10.000 ofertes d’ocupació relacionades amb aquests sectors, i aquest volum també és un 42% més gran que l’any passat, quan va promocionar 6.900 vacants. El mateix a Infojobs: la plataforma digital d’ocupació comptava 15.700 llocs de treball oferts des de l’1 de setembre i fins a finals d’octubre, un 47% més que en el mateix període de l’any previ. Finalment, El Corte Inglés, una de les empreses que més ven aquests dies, també ha fet públiques ja les seves dades de contractació per a la campanya, que eleven lleugerament la xifra de l’any passat amb 6.000 incorporacions temporals.
En general, la immensa majoria de contractacions són al sector de la logística, en una clara mostra de com pesa molt la compra en línia en aquesta primera gran campanya que és el Black Friday.
A les comarques gironines, per exemple, l’empresa de venda en línia de material esportiu amb seu a Celrà, Tradeinn, ha reforçat la plantilla pensant en el Black Friday, Nadal i la campanya de rebaixes com fa habitualment tan a nivell logistic com en gestió de clients, segons explica David Martin, CEO i fundador de l’empresa.
Per la seva banda, el gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, explica que moltes botigues ja han reforçat la seva plantilla amb l’arribada de la campanya del Black Friday. Els petits comerciants, en canvi, es troben amb més dificultats per poder fer contractacions. «Contractar un treballador és molt car per allò que es factura. El cost laboral és complicat. Normalment, els comerços de proximitat veig que s’ho fan bastant com poden», assegura la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena.
En aquest sentit, segons Randstad, les comunitats autònomes que més moviment reflecteixen són Catalunya, Andalusia i Madrid, tres dels territoris, també, que més desenvolupada tenen aquesta indústria.
Davant aquestes campanyes d’ofertes, el sindicat CCOO adverteix dels problemes associats a la dinàmica de la contractació temporal. «Durant les campanyes de promocions, a més de crear-se ocupació inestable, les condicions de treball es tornen més exigents, perquè les empreses poden al·legar ‘necessitats productives del sector’ i apliquen mesures extraordinàries de regulació de les condicions laborals, com la distribució irregular de la jornada, la realització d’hores complementàries i/o extraordinàries, o la limitació dels períodes de descans i de vacances», defensa el sindicat.