El BCE refreda la primera baixada dels tipus
El Punt. La presidenta del Banc Central Europeu diu que probablement no arribarà abans de l’estiu. La inflació a la zona euro repunta i se situa en el 29,% al desembre.
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha donat aquest dimecres la primera pista sobre l’evolució que seguiran els tipus d’interès aquest 2024. Ho ha fet en una entrevista a Bloomberg TV al marge de les reunions del Fòrum de Davos (Suïssa). Hi haurà baixades, però no imminents. I és que la presidenta de l’organisme monetari ha dit que és “probable” una baixada dels tipus a l’estiu. Considera que hi haurà consens per fer aquest pas, però s’ha mostrat prudent, al·legant perquè tot depèn, ha dit, “de les dades”.
“Encara hi ha un nivell d’incertesa i alguns indicadors no estan al nivell en el qual ens agradaria veure’ls”, ha precisat la presidenta de l’organisme monetari. Així, doncs, no s’espera que en la pròxima reunió del 25 de gener anunciï una retallada dels tipus.
Les paraules de Lagarde han estat una gerra d’aigua freda pels mercats, que han reaccionat amb caigudes, ja que esperaven aquesta primera baixada dels tipus entre març i abril després que el passat desembre el BCE hagués decidit no tocar-los per segona vegada consecutiva. El tipus d’interès a la zona euro es troben actualment en el 4,5%.
Les declaracions de Lagarde han coincidit amb la publicació de les dades d’inflació de desembre. Les dades l’Eurostat –l’oficina d’estadística europea– publicades aquest dimecres i recollides per l’ACN, confirmen un increment de la inflació a la zona euro al desembre fins al 2,9%, cinc dècimes més que al novembre.
Es tracta del primer repunt que es registra en els darrers set mesos.
Explica l’ACN que aquesta alça dels preus es deu a un efecte base, tal com han anat apuntant nombroses dirigents europeus les últimes setmanes. En aquest cas, el principal motor de la inflació ha estat l’encariment dels aliments, l’alcohol i el tabac (+6,1%) i dels serveis (+4%). També ha contribuït al repunt de la inflació, tot i que en menys mesura, l’evolució dels preus industrials (+2,5%), mentre que l’import de l’energia continua a la baixa (-6,7%).
Pel que fa a l’Estat espanyol, l’oficina d’estadística europea també ha confirmat una taxa d’inflació del 3,3% al desembre, la mateixa que el mes anterior i dues dècimes menys que a l’octubre. D’aquesta manera, l’Estat espanyol acumula tres mesos consecutius registrant variacions per sobre la mitjana de l’eurozona.