El BCE posa fi avui a la pujada de tipus iniciada fa dos anys
La baixada de tipus del BCE serà, a més, la primera des de 2014 i abaixarà el cost del diner abans que mogui fitxa la Reserva Federal dels Estats Units, per primera vegada des de principis del 2000. La diferència entre el moment econòmic dels EUA i l’eurozona explica aquest moviment. El Consell de Govern de la institució que presideix Christine Lagarde considera que té la inflació sota control, mentre que a l’altre costat de l’Atlàntic les xifres d’inflació de l’abril, que van arribar al 3,4%, publicades a mitjans de maig, van resultar lleugerament per sota de les expectatives.
Així mateix, el dinamisme de l’economia nord-americana és més robust que la resiliència que mostra l’economia del Vell Continent. “La bretxa de producció és probablement negativa a la zona euro, i l’economia no ha crescut durant la major part dels dos últims anys (el contrari que als EUA). El creixement del crèdit és extremadament feble, cosa que suggereix que la política del BCE està restringint l’activitat”, explica Raphael Olszyna-Marzys, economista internacional a J. Safra Sarasin Sustainable AM.
El moviment del BCE no serà l’últim que faci durant l’any, i ara el mercat especula que es produeixin entre una o dues baixades més al llarg del 2024, en funció de les dades que es vagin coneixent de creixement i inflació. Si la Fed abaixa els tipus, el BCE li anirà al darrere al continuar el cicle de baixades. Si els Estats Units mantenen el cost del diner estable hi ha risc que la inflació europea torni a repuntar, com a conseqüència de la devaluació de l’euro.