El 87% dels graduats gironins en FP han trobat feina o continuen estudiant
Diari de Girona. Govern i Cambra de Comerç insisteixen en la necessitat de “prestigiar la Formació Professional” que defineixen com “la millor cuirassa contra l’atur”.
En una recent entrevista amb aquest diari, el que va ser el primer rector de la UdG, Pep Nadal, destacava que mentre que a Catalunya més de la meitat dels joves van a la universitat, a Alemanya aquest percentatge no arriba al vint per cent. Una diferència que, a criteri de Nadal, es dona per la potència de la formació professional del país germànic. «Prestigiar la Formació Professional», en paraules de la delegada de la Generalitat a Girona Laia Cañigueral, és precisament el gran objectiu de la recentment creada la Taula d’impuls de la Formació Professional a les comarques gironines que aquest dilluns va veure com, tot i la pandèmia, les dades d’inserció laboral dels graduats gironins en FP avalen que aquesta recerca del «canvi de percepció de la Formació Professional a la societat» i l’augment de places «millorant la traçabilitat entre l’oferta educativa i les necessitats de les empreses» són el camí a seguir. «La Formació Professional és una gran cuirassa contra l’atur, només el 13% dels graduats en Cicles Formatius estan buscant feina quan l’atur entre els joves és del 30%». Aquesta reflexió del president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, és el millor resum del missatge que volen llançar, de manera conjunta, el govern i els sectors empresarials. A les portes de l’Expo Jove, on aquest cap de setmana els joves estudiants gironins tenen una bona oportunitat per decidir que cap a on volen encarar el seu futur, les dades són clares: el 87% dels darrers graduats estan treballant, han optat per continuar estudiant o bé estan fent les dues coses al mateix temps.
Les nombroses dades que apareixen quinzena edició de l’informe sobre «Inserció laboral dels ensenyaments professionals» que es va presentar aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Girona revela que, tot i els efectes de la pandèmia, «la formació professional continua sent un coet cap a la inserció laboral» tot i que, com va recordar Fàbrega, «moltes empreses continuen sense trobar mà d’obra qualificada». Així, segons les dades d’una enquesta feta als graduats en Cicles de Grau Mig o de Grau Superior en 57 centres gironins tant públics, com concertats o privats, el 42% continuen estudiant, el 31% treballen i només el 13% busquen feina.
Dels que s’han inserit laboralment, el 70% van assegurar que «estan treballant en feines directament relacionades amb què el que han estudiat», el 35% tenen contracte indefinit (32% en el cas dels cicles de Grau Mig) i el sou més habitual, tant entre els de Grau Mig com de Grau Superior, és d’entre 900 i 1.200 euros. En comparació amb enquestes anteriors pugen una mica els percentatges de graduats que decideixen continuar estudiant i, en canvi, baixen els que passen a només treballar. Unes variacions atribuïbles a la pandèmia, però, en comparació amb la mitjana de Catalunya, el percentatge d’inserció laboral a les comarques gironines encara es troba un 10 per cent per sobre.
Tant Jaume Fàbrega, com Laia Cañigueral com el director dels Serveis Territorials d’Educació, Adam Manyé, varen insistir en la necessitat que els móns educatius i de l’empresa vagin junts per «aconseguir la millor traçabilitat possible entre les places educatives i les necessitats de les empreses». Per a la delegada del Govern, la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines és l’eina per obtenir aquesta conjunció dels interessos i, en la presentació d’aquest dilluns, la també dirigent d’Esquerra va recordar que «aquesta setmana que comença l’Expo Jove a Girona, on molts joves començaran a pensar en el seu futur, és un bon moment per donar visibilitat i prestigiar la Formació Professional».
Augment de places
Al costat de Jaume Fàbrega, que va tornar a insistir que «continua faltant mà d’obra formada en molts sectors», tant Cañigueral com Manyé van assegurar que s’està treballant per oferir més places en els cicles formatius on hi ha més demandes. «Espero que en uns quinze dies ja us podrem donar més detalls sobre les places de cara al curs vinent», va assegurar, al seu torn, Laia Cañigueral deixant entreveure que l’ampliació de places serà significatiu en diferents especialitats. El percentatge de graduats que busquen feina és inexistent, o molt baix, en cicles com «Energia i aigua», «Fusta i moble», «Edificació» o «Instal·lació i manteniment» on els alumnes troben feina només d’acabar. I, en d’altres com «Informàtica», «Comerç i màrqueting» o «Administració i gestió» el percentatge de graduats que busquen feina també és molt baix, però, en canvi, hi ha més estudiants que van optar per continuar estudiant que no pas per dedicar-se només a treballar.
Altres dades significatives de l’enquesta són, per exemple, les respostes a la pregunta de quina «via» els hi va proporcionar la feina un cop graduats. La resposta més habitual, tant en els estudiants que van cursa un Cicle de Grau Mig com el de Superior, és que es van ser contractats per l’empresa on havien fet les pràctiques.