Dos projectes, un parc eòlic i un solar, posen en alerta de nou l'Alt Empordà | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Dos projectes, un parc eòlic i un solar, posen en alerta de nou l’Alt Empordà

  |   Novetats

Diari de Girona. Els projectes afectarien amb instal·lacions fotovoltaiques a Navata i Lladó amb 60 hectàrees; i a Ventalló i Viladamat amb sis molins de vent.

Dos projectes amb la tramitació avançada, un parc eòlic a Ventalló i Viladamant, un gran parc solar a Navata i Lladó, han posat en alerta de nous ciutadans i ajuntaments de l’Alt Empordà. Una vegada més, la situació de les propostes en espais de valor paistagístic o agrícola genera oposició al territori.

A Navata i Lladó es tractaria d’un gran parc solar de 75.000 plaques en 60 hectàrees que promoure Ferrovial. El projecte està en tràmit des de l’any 2000. En aquest cas han estat els veïns de les dues poblacions que han iniciat una recollida de signatures. Els ajuntaments també han mostrat en alguna ocasió les seves retiències o dubtes a les propostes de grans parcs solars. N’hi havia cinc de projectats i quatre van ser desestimats, explicava l’alcaldessa en una entrevista al setmanari Empordà, del mateix grup editorial que Diari de Girona.

«S’ha fet un projecte de plaques solars immens sense respectar els criteris de proporcionalitat ni els de comunitats energètiques», afirmen els veïns, els quals afegeixen que estan a favor de l’energia solar, però «no amb aquest abús d’oligopolis destruint la nostra terra, una terra fèrtil i un paisatge que estimem». Els veïns s’estan mobilitzant.

Els que ja ho han començat a fer són els ajuntaments de Ventalló i Viladamat davant el nou parc eòlic.

El responsable de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental a Girona va comunicar, el dia 24 d’abril, als ajuntaments de Viladamat i Ventalló, el començament del període de consultes establert per la normativa vigent referent al procediment d’avaluació d’impacte ambiental ordinària del projecte de parc eòlic PE Muntanyeta, promogut per Normawind SL. Aquest projecte també afectaria els termes municipals d’Albons, Bellcaire d’Empordà, Garrigoles i la Tallada d’Empordà. Hi hauria un total de sis aerogeneradors previstos, tres dels quals serien a Viladamat i un a Ventalló. Divendres passat va tenir lloc, al pavelló de Ventalló, un acte informatiu en el qual les dues alcaldesses van expressar la voluntat d’al·legar conjuntament dins del termini que s’acabarà el dia 22 de maig.

Els promotors del parc eòlic asseguren que «l’emplaçament escollit és idoni, tant pel que fa a la minimització de l’impacte ambiental com per la disponibilitat de recurs eòlic elevat que permetrà l’aportació d’energia neta a una zona on hi ha molt poca generació elèctrica neta». A més, consideren que les comarques gironines tenen alguns parcs autoritzats al sector pirenaic, «si bé cap en actual servei».

L’abast del projecte preveu l’estudi de les instal·lacions per a l’adequació de camins existents i la construcció dels nous per permetre l’accés de la maquinària necessària per a la construcció i el manteniment del parc. A més, contempla l’estudi de les plataformes de muntatge per instal·lar les grues necessàries per a l’hissat dels aerogeneradors; les línies elèctriques subterrànies d’interconnexió dels aerogeneradors i fins a la subestació del parc, i una línia aèria/soterrada d’evacuació fins a la SET Bellcaire.

Els sis aerogeneradors previstos tindrien 6 MW de potència nominal, de manera que l’exalcalde de Ventalló i actual regidor de Conservació i manteniment de camins rurals i de muntanya, Joan Albert Teixidor, afirma que «seria el parc eòlic de més potència que hi hauria a Espanya». Per la seva banda, l’actual alcaldessa, Mei Costa, subratlla que la muntanya del Puig Segalar patiria un impacte visual terrible, «ja que els que s’instal·larien serien molins més alts que la muntanya».

Davant d’aquest panorama, el consistori de Ventalló ha determinat fer un estudi sobre si hi ha suficient tramuntana en aquest espai per merèixer aquest parc. «Hem vist el projecte i no ens ha agradat, perquè utilitza un llenguatge tècnic per no aixecar gaire polseguera, i hem contactat amb la Institució Altempordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (IAEDEN) per posar tota la maquinària en marxa, però necessitem el suport de la gent. «La Diputació de Girona ens ajudarà», va explicar Joan Albert.

Anna Torrentà, alcaldessa d’Ordis, també va intervenir per exposar el projecte que tenen plantejat a la seva àrea per fer-se un parc solar.

Paral·lelament, ahir al vespre al Local Social, l’Ajuntament de Viladamat havia convocat als seus veïns per tal d’explicar-los el projecte, que «pretén malmetre l’entorn natural de les nostres muntanyes sense preveure, en cap moment, el benefici comú de l’energia que produirien els aerogeneradors».