Divisió entre els pescadors gironins per l’acord de la Comissió Europea
Diari de girona. Des de Brussel·les afirmen que podran pescar «gairebé els mateixos dies» a canvi de mesures de sostenibilitat
Els pescadors del Mediterrani podran sortir a pescar «gairebé els mateixos dies que aquest any», sempre que posin en marxa mesures per fer la seva activitat més sostenible, va anunciar el comissari de Pesca i Oceans, Costa Kadis, dimecres a la matinada després de tancar un acord per a les quotes pesqueres de 2025.
«Si s’adapten i implementen les mesures que hem acordat podran pescar els mateixos dies, o gairebé els mateixos dies, que han pescat aquest any», va dir Kadis. El comissari va insistir que el missatge és que es podran pescar els mateixos dies, hi haurà les mateixes oportunitats «però de manera molt més sostenible».
La proposta inicial de la Comissió, que el Govern espanyol havia descrit com a «inacceptable», suposava una reducció dels dies de feina del 79%, cosa que es traduïa en només 27 dies al mar. Per al ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, això feia «inviable» econòmicament la pesca d’arrossegament a la Mediterrània.
El ministre va celebrar «un bon resultat després unes negociacions difícils». Segons Planas, les mesures compensatòries permeten «neutralitzar» la reducció de dies de treball que plantejava la Comissió. «En termes pràctics, els nostres pescadors podran disposar l’any 2025 a la Mediterrània dels mateixos dies de treball que tenien l’any 2024», va explicar el ministre.
Planas va reconèixer que les negociacions van ser les més difícils de la seva carrera. També va confirmar el cisma amb França, que es va despenjar de la posició comuna que havien adoptat juntament amb Espanya i Itàlia, que van unir forces fins al final.
Diferents postures
Els dos ports amb més embarcacions pesqueres de la Costa Brava –Blanes i Palamós– han reaccionat a la notícia de manera totalment contrària. La Confraria de Pescadors de Blanes lamenta l’acord sobre la pesca i adverteixen que plategen noves aturades de l’activitat. «No volem aquest acord que han pactat els nostres ministres i plantegem, quan tinguem tota la documentació sobre la taula, fer altres mesures de protesta una mica més agressives del que hem fet fins ara», ha assegurat Ferran Martínez, Patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes.
Martínez assegura que podran treballar com a molt 130 dies a l’any. «Ho trobem inviable», diu. El Patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes considera que, a més, «totes aquestes mesures suposaran un esforç econòmic molt important per a la nostra flota» i la «faran inviable».
«Hi haurà empreses que viablement econòmicament no podran assolir aquestes fites que demanen i simplement tancaran. El fet que tanqui una empresa ja és una desgràcia molt important i una mort anunciada al sector», ha afegit Martínez.
En canvi, la Confraria de Pescadors de Palamós es mostra satisfeta amb l’acord que s’ha arribat a la Comissió Europea. El vicepresident de la confraria, Francesc Benaiges, ha deixat clar la proposta de reducció a 27 dies feia «impossible» continuar, però amb les excepcions que s’han aplicat explica que no ho notaran i seguiran sortint els mateixos dies que ara. Benaiges destaca que el model que ha adoptat Europa «és el que fa anys» que s’està aplicant a Palamós i es posa a disposició d’altres confraries que ho necessitin. Des de Palamós, però, confien que hi hagi un repartiment de quilos de gamba per a cada confraria i que no sigui global, ja que els preocupa la reducció d’un 10% que proposa l’acord.
Els pescadors de Palamós donen per fet que seguiran sortint entre 130 i 160 dies a pescar, com fins ara. Benaiges reconeix que hauria estat «del tot inviable» la reducció a 27 dies per any com es plantejava inicialment i, per això, van donar suport a l’aturada.