Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

FOTOS pàgina web (371 × 205 px) (15)

Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. La ministra es bolcarà a convèncer els grups al Congrés després d’admetre que la seva proposta no entrarà en vigor fins almenys mitjans del 2025

El Ministeri de Treball va tancar formalment ahir les negociacions amb la patronal i els sindicats per a la llei de reducció de jornada. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va acceptar la negativa de la patronal CEOE a donar suport a la mesura, tal com ja van publicitar els empresaris fa dues setmanes, i segueix endavant únicament amb el beneplàcit dels sindicats.

Treball anunciarà en “els pròxims dies” un acord únicament amb els sindicats i avui publicarà en audiència pública l’avantprojecte de llei, per després traslladar les negociacions per reduir el temps de treball a les 37,5 hores setmanals al Congrés dels Diputats, on encara no compta amb majories clares perquè la norma prosperi.
“S’ha esborrat”
 Gairebé un any després que donés el tret de sortida a les converses en el diàleg social, Treball dona per impossible la patronal. “S’ha esborrat”, assumia dimecres passat des de Barcelona la vicepresidenta segona. Tot i que formalment va ser ahir quan el seu número 2, el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va tancar la carpeta. “No ha sigut possible”, va reconèixer.

La CEOE no s’ha mogut i ha sigut coherent amb la negativa que ha defensat davant el ministeri, amb el qual l’acord no ha sigut mai pròxim. “La patronal es queda sola, haurà d’explicar a 12 milions de persones que es veuran beneficiades per aquesta mesura perquè no. […] No sembla admissible que 11 mesos després, sense un sol paper sobre la taula, sense cap contraproposta, ara l’argument final és que només la negociació col·lectiva pot reduir la jornada. Això només es pot qualificar a hores d’ara de presa de pèl. Fins aquí ha arribat aquesta taula”.

La negativa dels empresaris a donar suport a la norma –cosa que hauria facilitat, que no assegurat, la tramitació parlamentària– deixa en l’aire una sèrie d’ajuts econòmics que el ministeri havia posat sobre la taula per mirar de convèncer els patrons. Fins a 350 milions d’euros en subvencions directes i bonificacions per a noves contractacions a les empreses de menys de cinc empleats. “No han jugat els interessos genuïns de les empreses, han jugat altres interessos”, va retreure Pérez Rey als patrons. Treball els envia a un calaix i ara negociarà la seva inclusió o no en la llei amb els grups parlamentaris.

Treball va reclamar a les centrals que es “bolquin” per ajudar a convèncer forces polítiques. Algunes, com ERC i EH Bildu, hi estan predisposades, mentre que d’altres grups, com Junts, es mostren recelosos però encara no han donat un no definitiu. Els vots dels postconvergents són clau, si el PP no s’absté, per poder tirar endavant la llei.

Els temps que s’obren ara perquè la norma pugui entrar en vigor són incerts, si bé des de Treball volen donar-hi caràcter d’”urgència”, segons va afirmar el secretari d’Estat. “Esperem que la tramitació sigui el més breu possible”, va emfatitzar el vicesecretari general de la UGT, Fernando Luján. “[La reducció de jornada] és un horitzó socialment compartit”, va apuntar el secretari d’estudis i formació sindical de CCOO, Carlos Gutiérrez.