Degoteig de cancel·lacions d'estades pel toc de queda | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Degoteig de cancel·lacions d’estades pel toc de queda

  |   Novetats

El Punt. Ahir a la tarda ja van començar a tenir anul·lacions de reserves i temen que en les properes hores les trucades siguin massives. També hi ha cancel·lacions però noten més una aturada de la demanda.El nou toc de queda que ha entrat en vigor aquesta matinada està provocant des d’ahir a la tarda un degoteig de cancel·lacions d’estades en els establiments turístics de les comarques gironines. I els que més ho estan notant són els de Lloret de Mar, que asseguren que “estan molt preocupats” i que esperen que en les properes hores les cancel·lacions de reserves “siguin massives”.

El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, assegura que el “toc de queda dona un missatge tergiversat de la realitat que vivim perquè sembla que tot sigui un descontrol quan no és així”. Assegura que de cara al sector de viatges organitzats, missatges com aquest “els porten a posar en dubte si segueixen portant gent cap aquí o no per la responsabilitat que agafen en organitzar un viatge per si passa alguna cosa”.

Lloret de Mar, malgrat ser una de les destinacions turístiques més perjudicades de les comarques gironines per culpa de la Covid, havia aconseguit ocupacions d’entre el 30 i el 40% entre setmana, amb grups “croats, polonesos, alemanys, belgues i italians”, i arribar a ocupacions d’entre el 70 i el 80% el cap de setmana, “reforçat pel turisme de proximitat –francès, català i de l’Estat espanyol–. Dotras creu que amb el toc de queda hauran desmuntat “la psicologia de les reserves del mes d’agost” perquè el sector del viatge organitzat no “ens portarà clients” i només tindran la compra per impuls i de curta distància.

A l’Alt Empordà, aquestes darreres hores també s’han produït algunes cancel·lacions, però “en aquest moment el que notem més és que s’ha aturat la demanda”, explica el president de l’associació turística de l’Alt Empordà, Miquel Gotanegra. “El turista coneix bé el territori i aquí no pateix”, assenyala. I igual que a la resta de la demarcació, el turista francès està tornant a reservar estades, però, segons la portaveu de la Federació d’Hostaleria de Girona, Marina Figueras, també s’ha detectat turista holandès i belga “en menor quantitat”.

Segons Figueras, el toc de queda no perjudicarà gaire el sector de l’hostaleria i, en canvi, sí que perjudica l’oci nocturn, que “torna a desaparèixer”.

Ara sí. La temporada turística ha començat a les comarques gironines. Però si ho comparem amb anys anteriors a la pandèmia, ho havia d’haver fet amb molts turistes pels carrers, les botigues treballant molt, platges i carreteres plenes de gom a gom i restaurants organitzant-se per poder cobrir un parell de torns en cada àpat. I evidentment, els hotels, càmpings, cases rurals i apartaments turístics aquesta segona quinzena de juliol amb ocupacions molt altes i tot l’agost al cent per cent.

Els sectors econòmics relacionats amb el turisme reconeixen que inicialment les previsions que es feien per a aquesta temporada d’estiu a la majoria de zones de les comarques gironines apuntaven a unes dades molt millors que les de l’any passat, sense arribar a les dades d’abans de la pandèmia, és clar. Però la situació no ha acabat sent així, almenys no a tot arreu. I és que el nou toc de queda que ja ha entrat en funcionament “’ha deixat el sector molt preocupat”, sobretot a la zona de Lloret Mar, on ahir mateix ja van començar les cancel·lacions i “s’espera que ens les properes hores creixin”. “El toc de queda és un missatge tergiversat de la realitat que vivim. Sembla que aquí estem en un descontrol total i això no és així”, va explicar ahir el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret.

Comença a haver-hi turistes estrangers a la demarcació, sobretot francesos, perquè coneixen la destinació i, segons explica la portaveu de la Federació d’Hostaleria de Girona, Marina Figueras, “si el deixen venir, el francès ve”. A la Costa Brava, sobretot a l’Alt Empordà, li va fer molt mal que a principi de juliol el govern francès desaconsellés viatjar a l’Estat espanyol per la Covid. Després va rectificar “i ara venen, però no hi ha prou moviment per omplir”, afirma. Segons Figueras, també hi ha holandesos i belgues.

Toni Castellar. Director del Càmping la Ballena Alegre de Sant Pere Pescador

“Hi ha famílies catalanes que han descobert ara els càmpings”

El sector del càmping no passa pel seu millor moment. La poca afluència de turistes estrangers a la demarcació de Girona fa que molts d’aquests establiments tinguin una ocupació molt baixa en comparació d’anys d’abans de la pandèmia. Malgrat això, el director del càmping La Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, Toni Castellar, és “optimista” de cara a aquest any, però puntualitza que “dependrà molt del que passi a altres països, perquè s’està fent l’impossible perquè la gent no surti”. Les reserves, segons Castellar, es fan al darrer moment.

En aquests moments entre els principals usuaris de La Ballena Alegre hi ha clients catalans i de l’Estat espanyol, però també alemanys i holandesos “que venen cada any al càmping perquè ens coneixen a nosaltres i Catalunya i perquè diuen que en el seu país estan pitjor que aquí”. “No podem obviar que hi ha una pandèmia, però la gent s’ha de bellugar i fer vacances”, explica Castellar, que assegura que “aquí les coses es fan bé i es compleixen els protocols”.

A parer de Castellar, la part positiva d’aquests mesos de pandèmia és que “hi ha moltes famílies catalanes que no havien vingut mai en un càmping i ara han descobert que al costat de casa tenen un altre espai per fer-hi vacances”. “Hem guanyat clients nous perquè han provat els bungalous i ara s’han decidit a comprar caravanes i autocaravanes”, explica.

Yassine Bouallala. Director del Torremirona Golf & Spa Resort

“Tenim consolidades prou reserves per no haver de patir”

Yassine Bouallala reconeix que no tots els hotels estan en la mateixa situació que el que ell dirigeix: el Torremirona Golf & Spa Resort de Navata. Estan treballant, segons explica, per sota els nivells d’abans de la pandèmia “perquè hi ha segments que no hi són –casaments i esdeveniments de reunions, congressos o fires–”, però ara per ara no ho tenen malament. Reconeix que això és així perquè no són un producte urbà, disposen de molt d’espai exterior on els clients poden passejar lliurement i no tenen gaires habitacions i, per tant, no “ens n’estem ressentint”, assenyala. “En teoria tenim consolidades prou reserves per no haver de patir”, assegura.

Els principals clients del Torremirona són els turistes catalans i de la resta de l’Estat espanyol, però també els francesos, i “en el nostre cas tant aquest mes de juliol com l’agost també treballem en el segment esportiu”. “És la nostra casuística perquè la nostra diversitat o diversificació de producte ens ha portat aquest any a apostar pel segment esportiu també a l’agost, perquè pensàvem que tenia un potencial major i perquè crèiem que era menys volàtil que altres segments turístics.” Malgrat això, el turisme d’oci també els està funcionant bé.

El director del Torremirona reconeix que des que es va fer pública la cinquena onada no han tingut cancel·lacions com molts altres establiments de la destinació, però “els darrers dies no es produeixen reserves”.“Veurem les properes setmanes què passa, sobretot perquè ara estem a les portes del mes d’agost, que és la gran preocupació del sector, perquè és la temporada més alta de l’any”, assegura Bouallala, que diu que òbviament la incertesa que provoca que es vagin implementant noves mesures genera confusió.

Segons el parer de l’hoteler, el relaxament de les mesures que s’havien imposat per la pandèmia s’ha fet massa ràpid. “Jo hauria mantingut el tancament dels establiment turístics fins després de Setmana Santa, i sobretot el fet psicològic de no treure mascaretes al carrer, perquè crec que aquests són elements que porten a un excés de confiança.”

Frederic Carbó. Empresari de la Restauració a Figueres

“Aquí no val el debat per sectors, tots en som afectats”

Frederic Carbó és un empresari de la restauració de l’Alt Empordà que gestiona sis restaurants i, a més, és president de Comerç Figueres Associació. Aquesta doble condició el porta a tenir una visió més general de la situació. Segons explica, el mes de març es preveia “una temporada turística realment espectacular”, superior fins i tot a la del 2019. “És preveia una temporada realment molt i molt bona, a tots els nivells, sigui gastronòmic, cultura o de lleure. Nosaltres estàvem realment molt il·lusionats per afrontar-la.” I no ha estat així, perquè res del que s’havia previst està passant. Ha arribat el moment, segons Carbó, de demanar responsabilitats: “Crec que s’han de demanar responsabilitats polítiques. Aquesta mainada caldria que estigués vacunada. Els joves surten? Oi tant. I és normal que sigui així. Jo de jove sortia molt, és el que toca.”

“Sempre acabem patint per un tema de gestió política –critica–. Vàrem deixar sortir tothom de cop per Sant Joan, per final de cursos acadèmics i festes i concerts i aquesta gent no estava vacunada, als més joves em refereixo.” Per Carbó el debat per sectors està superat. Segons explica, aquest ha de ser un debat econòmic, perquè la seva afectació és absolutament transversal: “Si Catalunya no rep visitants, d’això surt perjudicat tothom, des del restaurador, al comerciant, l’hoteler i el vitraller que posa vidres en un edifici o el que fa rehabilitacions. El tema és seriós perquè, a banda del problema social, aquí cal tenir molt clar que una mala acció afectarà tothom, com passa.”

Josep López-Arena. Director Aquadiver-Waterworld

“Aquest inici de temporada no està anant com pensàvem”

El director dels importants parcs aquàtics Aquadiver, a Platja d’Aro i Waterworld, a Lloret de Mar, es mostra, pel que fa al seu sector, molt optimista. “Penso que encara és molt aviat per fer una valoració, i més com està evolucionant tot. Aquesta temporada és molt millor que la del 2020, sense cap mena de dubte.” I hi afegeix: “Tenim molt més turisme internacional, que l’any passat fa ser pràcticament residual.” Les dades són clares: només el 32% del públic que ha visitat aquesta primera quinzena és estranger. Aquesta xifra es manté en els dos parcs, si bé queda lluny del visitant de fora del país en relació amb altres anys en aquest període, que se situaria en el 70% a Waterworld i el 50% a Aquadiver. “Pensàvem que aquesta temporada s’acostaria molt més a la normalitat, com va ser la del 2019, i per les dades epidemiològiques, si més no ara per ara, no serà tan bona com nosaltres pensàvem, si més no al seu inici.” Ara la previsió és que la segona quinzena hi haurà més presència de turista francès i belga als parcs, i això, segons López-Arena, voldrà dir que “estaran allotjats en hotels i càmpings”.

“S’ha de tenir clar – remarca– que aquesta és una situació que va evolucionant cada dia; segurament si vostè i jo parlem la setmana vinent la valoració ja seria diferent. Hem d’estar molt atents a la seva evolució, perquè ens afecta a tots.”

López-Arena és un gran coneixedor d’aquest món perquè ha fet tots els papers de l’auca. Es mostra esperançat que vingui més turisme internacional, perquè el del país, diu, està garantit.

Mònica Puig.  Directora de l’Agència Viatges Ter, de  Girona

“Treballàvem i la setmana passada es va aturar tot en sec”

Les agències de viatges “estan desesperades”. Des de mitjan juny fins a l’anunci de la cinquena onada “es començaven a vendre viatges”. “Teníem peticions i treballàvem per tancar els viatges, però a finals de la setmana passada es va aturar tot en sec”, manté Puig, que diu que ara ja no saben si el que tenen s’acabarà tancant o s’haurà d’anul·lar. I això que passa a Viatges Ter és general a tot Catalunya. “Quan parlo amb els companys del sector de vacances d’Acave, tots diuen el mateix.”

Puig creu que aquesta situació d’incertesa s’aguantarà fins que els contagis tornin a baixar i que a partir d’aleshores el client “reservarà d’avui per demà”. “En la prepandèmia es treballava producte amb sis mesos d’antelació i en canvi ara els fas d’un mes per l’altre i potser quan això tornarà a arrancar serà d’aquesta setmana per la vinent”, explica.

Puig comenta que les reserves que s’han fet fins ara són molt variades: Costa Rica, que és obert i no demanen cap tipus de prova; Maldives, que demanen PCR i és una zona molt tranquil·la, els Emirats Àrabs, sobretot Dubai, i l’Àfrica, que es pot fer. Evidentment, destinacions com ara les Balears i les Canàries, o de l’Europa mediterrània, sobretot Grècia, Sicília i Sardenya, entre d’altres.

La director de Viatges Ter no es cansa de destacar que en la situació actual “anar per lliure a fer un viatge és un risc brutal”. A cada moment, explica, canvien tot tipus de restriccions i les agències estan al dia perquè el passatger viatgi amb tots els requisits que necessita per entrar a un país. “I mentre viatges saps que al darrere tens un professional que t’ajuda i t’assessora a cada moment.”

Ferran Miquel.  El Reixac, Sant Joan de les Abadesses

“Al juliol queda algun foradet, però a l’agost som al 100%”

Ferran Miquel és propietari d’El Reixac, de Sant Joan de les Abadesses. Disposen de cinc llicències de turisme rural, totes en el mateix indret, i les “expectatives per a aquest estiu són molt bones”. El principal client d’En Reixac és el turisme català, sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona, i algun anglès que “ha d’arribar d’aquí a quinze dies i que de moment no ha anul·lat la reserva”. Per ara, en aquesta segona quinzena de juliol, diu que els “queda algun foradet”, però a l’agost ja estaran “al cent per cent d’ocupació”. I, pel que fa al setembre, a la primera quinzena ja tenen el 50% dels allotjaments reservats.

Per a Miquel, en una casa rural el client busca seguretat. El turisme rural vol dir “natural, ambient i poder gaudir de les activitats que s’organitzen en pobles de l’entorn”. “Són unes vacances tranquil·les que permeten els clients de carregar piles”, diu.

Explica que el principal client d’El Reixac al juliol era sempre l’estranger, però que l’any passat van recuperar “el turisme de proximitat”.

Susana Lloret.  Comerciant de roba a Palamós

“La gent s’ho mira molt més abans de comprar”

Susana Lloret, comerciant de Palamós, és una lluitadora, com molts dels seus companys. Fa quinze anys que s’hi dedica i no ha estat fàcil. Són moments difícils, però es mostra optimista. La temporada, diu, es preveia molt bona i, per descomptat, superior a la del 2020: “Estem venent, aquesta és la veritat, però és molt més fluix que la del 2019, tot i que també és veritat que aquest any podem veure més francesos.” De fet, metre hi parlàvem, a la seva botiga, Mifaldamata, va entrar una família de francesos. No es mostra preocupada per les restriccions de mobilitat, però sí pels missatges i advertiments que el turisme estranger no vingui. “A més, es veu que la gent s’ho mira més tot abans de comprar, hi ha molta gent amb ERTO que s’ho passa malament.” La pandèmia ha estat un cop dur per a molta gent i, també, per a la Susana i la seva sòcia, Clàudia González. Les dues van iniciar un projecte nou, el trasllat de la botiga a un carrer més cèntric. Dues setmanes després d’obrir, es va decretar el confinament domiciliari.

Josep M. Llombart. Gerent d’apart-rent, d’Empuriabrava

“Repetir a cada moment les males notícies crea un efecte absurd”

Apart-Rent és una empresa que porta 180 finques disseminades entre Empuriabrava i Roses. “El fet de tenir més diversitat fa que arribis a més gent.” Josep M. Llombart reconeix que des de l’abril Apart-Rent “tenia les coses molt ben orientades”, però amb l’aparició d’aquest nou rebrot han tingut algunes anul·lacions “sobretot a primers de juliol, quan es va començar a expandir la notícia d’aquesta cinquena onada”. “Com és que nosaltres anem per la cinquena onada i d’altres van per la tercera? I això no es culpa de la gent que veu al carrer, sinó perquè no ens fan desescalar bé. Si ho fem així de malament en tindrem divuit d’onades abans de final d’any ”, afirma. Llombart no està gens d’acord en el fet que s’estiguin repetint les males notícies “vint-i-quatre vegades cada hora” perquè després “ens atabalem tots”. Treballo amb francesos que estan practicament com nosaltres i “quan vas allà no en sents a parlar”. “Fer-ho com ho fem provoca un efecte absurd i altres mercats se n’aprofiten”, diu.

Creu que aquesta no serà una mala temporada “si ens deixen treballar”. Segons assegura Llombart, la Costa Brava és una destinació que té un bon nom i la gent s’hi sent segura. El seu principal turista és el francès, però també disposen de clients catalans i provinents de l’Estat. “Tenim gent de Figueres i Olot. com fa trenta anys enrere”, explica.