De ser usuaris d'un centre de menors a treballar-hi posant plaques solars | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

De ser usuaris d’un centre de menors a treballar-hi posant plaques solars

  |   Novetats

Diari de Girona. La cooperativa Idària ha inserit més d’un centenar de joves al món laboral a les comarques gironines en dotze anys Amadou Cherno va arribar a Catalunya fa deu anys i després de moltes dificultats ha arribat a ser el responsable d’un grup.

El centre de menors UFA de la Vall de Sant Daniel a Girona compta, des de fa uns mesos, amb un sistema de plaques solars instal·lades a la teulada. Es tracta de panells que permeten estalviar llum i generar energia neta. Però una de les particularitats d’aquesta instal·lació és que la va col·locar un equip de joves, alguns dels quals havien estat usuaris del centre. I és que la cooperativa Idària contracta moltes d’aquestes persones que havien estat tutelades per la Generalitat i els dona la possibilitat de feina en aquest àmbit.

Karim Sabni n’és el director i explica que aquest fet evidencia que si es dona una oportunitat a aquests joves «ells responen». De moment, la cooperativa Idària ja ha inserit més d’un centenar de nois i noies en els darrers dotze anys.

Amadou Cherno és de Gàmbia. Va arribar a Catalunya fa deu anys i després de moltes dificultats ha arribat a ser el responsable d’un grup de quatre joves que instal·len plaques solars. N’està molt content de la seva feina. Li agrada i veu com es tracta d’un sector en expansió, per això està «tranquil» perquè sap que, de moment, «no n’hi faltarà». Cada vegada més empreses demanen els serveis d’aquests professionals i és que rebaixen així la factura de la llum, alhora que ajuden a la creació d’energia verda. Amadou

Cherno i el seu equip instal·len grans projectes de centenars de plaques, però cap li fa tanta il·lusió com el que tenen en un edifici de la Vall de Sant Daniel a Girona.

Instal·lació amb molts joves

Es tracta d’una instal·lació petita, amb prou feines arriba a les 20 plaques al centre de menors no acompanyats UFA Sant Daniel, per on passen molts joves que volen, algun dia arribar a ser tan autònoms com Amadou Cherno.

Ell viu sol i és un bon exemple d’integració. La cooperativa Idària li va donar una oportunitat i ell no la va desaprofitar. Ara la preocupació del gerent de la cooperativa, Karim Sabni, és que una altra empresa li pagui més diners i Cherno hi acabi anant. Sabni, però, diu que això el satisfà perquè és una manera de veure que ell progressa.

«Procurem que quan marxen d’aquí ho facin en millors condicions. És un maldecap per a nosaltres, però alhora una gran satisfacció», explica.

I és que Idària ja ha inserit més d’un centenar de joves que als seus dies van ser menors no acompanyats o que estaven en situació de vulnerabilitat. Sabni explica que quan et trobes que un jove que ha fet ús d’un recurs i després hi acaba treballant és «com tancar el cercle». «La veritat és que ens satisfà viure situacions com aquesta. Són professionals formats i ho demostren dia a dia, però cal confiar en ells», assenyala Karim Sabni.

«Treure l’estigma»

Sabni explica que el que aconsegueixen és que les empreses a on van a treballar vegin els joves com a professionals i no com antics menors no acompanyats. «Sempre hi ha l’estigma aquest dels `Menas’. Que si només venen a aprofitar-se, que si delinqueixen. Això no és cert, el que cal és donar-los l’oportunitat de formar-se i treballar», explica el director de la cooperativa.

En aquest sentit, Sabni diu que a les empreses que els demanen que facin una instal·lació «no els importa gens» qui ve o d’on ve. «El que volen és que ho facin com toca i tothom n’acaba satisfet. Per això tenim tanta feina», assenyala.

Idària és una cooperativa que sorgeix de l’entitat sense ànim de lucre Llagostera Solidària. Inicialment s’havia dedicat a la gestió forestal, però en els darrers anys s’ha especialitzat en la instal·lació de plaques solars.

Karim Sabni, director d’Idària, diu que si es dona un «oportunitat a aquests joves, «ells responen»