De casa d'indians a «hotel-boutique» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

De casa d’indians a «hotel-boutique»

  |   Novetats

Diari de Girona. Un edifici emblemàtic de Blanes acull un acte per recordar la història dels veïns que van emigrar a Amèrica.

Can Massó. Aquest edifici emblemàtic de Blanes és el vestigi d’una època d’emigracions. L’habitatge el va construir una família que va fer la seva fortuna a Amèrica. Des de llavors, l’edifici s’ha anat heretant de descendent en descendent i fins i tot va haver-hi una temporada que va estar llogada, fins que, el 2020, es va vendre a un inversor egipci que l’ha reconvertit en un hotel, però mantenint la seva essència.

◼ Durant el segle XIX molts joves catalans emigraven a Amèrica i tornaven anys més tard havent aconseguit un ascens econòmic i social. Avui dia encara queden restes d’aquella època i Can Massó, a Blanes, n’és un exemple. Aquest edifici, també conegut com Can Mañach, és una casa d’indians que el 2020 es va vendre a un inversor egipci que l’ha convertit en un hotel de classe superior, el «Casa Indiana-Hotel Boutique».

Entre 1839 i 1862 dos mil joves blanencs van posar rumb a Amèrica. Joan Verdaguer va ser un d’ells. Va aconseguir enriquir-se administrant una hisenda surera a Guayma, Puerto Rico. El seu fill, Joan Verdaguer Illas, va heretar aquest patrimoni. Més endavant la seva filla, Obdúlia Verdaguer va rebre bona part d’aquesta fortuna. Ella es va casar amb Fèlix Massó i van tenir cinc descendents. La filla gran, Felissa Massó, nascuda a Blanes, va rebre, probablament com a dot de casament, una casa que havia construït el seu pare, Can Massó. L’edifici es va convertir en

la casa de vacances de la família fins que, a la mort d’un dels descendents, es va llogar a la família de Llorenç Mañach Maynou, que s’hi va establir fins a l’any 1984. Llavors, i fins a principis dels 90, l’edifici es va convertir en un despatx de treball. Més endavant, la casa va passar a una descendent dels Massó

i es va acabar venent a l’actual propietari. Ara, l’edifici s’ha rehabilitat per convertir-lo en un hotel de classe superior, però mantenint l’essència de la casa indiana. Les obres van començar el 2020, però no ha sigut fins aquest estiu que les seves portes s’han obert.

Tota aquesta història es va explicar

el divendres a la nit en una conferència oberta al públic que va tenir lloc a l’interior del nou hotel, emmarcada en el cap de setmana dedicat al llegat dels indians del municipi. A la xerrada hi van intervenir l’historiador Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal, i Anna Castellví, coordinadora de la

Xarxa de Municipis Indians de Catalunya. L’acte va ser un èxit i els assistents van poder conèixer la història de la casa alhora que veien les reformes de l’interior.

Continuant amb els actes dedicats als indians, ahir es va programar un tast de vins i xocolata que es va celebrar a la Casa Saladrigas.