Crítiques al projecte de telecabina per unir la Molina i l'estació de tren | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Crítiques al projecte de telecabina per unir la Molina i l’estació de tren

  |   Novetats

Diari de Girona. Entitats presenten al·legacions al POUM d’Alp per demanar que no augmenti l’edificació de la zona.

 La Plataforma Stop JJOO, SOS Pirineus, Cerdanya Acció pel Clima, el Sindicat d’Habitatge de la Cerdanya i el Grup de Recerca de la Cerdanya han mostrat aquest divendres la seva oposició a la construcció d’un telecabina que uneixi el barri de l’estació de tren de la Molina, al municipi d’Alp, amb la base de les pistes d’esquí.

Així, quantifiquen el cost del projecte en 25 milions d’euros i critiquen que aquest es plantegi com a transport públic, tot qüestionant el seu retorn en un entorn de nuclis de la població dispersos. Les quatre primeres entitats contràries a la infraestructura han presentat al·legacions al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per demanar també, entre d’altres, que no s’augmenti l’edificació global a la zona.

Pel portaveu de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, el nou telecabina suposa una mostra més de l’aposta del Govern per un desenvolupament econòmic del Pirineu d’acord amb el «monocultiu turístic» del sector de la neu, en unes estacions amb «data de caducitat» davant l’actual context d’emergència climàtica. En aquest sentit, ahir va assegurar que la Cerdanya té un índex de pressió turística «sobrepassat» i va tornar a defensar un model de diversificació econòmica que potenciï l’activitat agrícola, ramadera i una petita indústria de transformació. Tot plegat, va reiterar, per «donar futur a la gent que viu al Pirineu» i que, segons va dir, ara compta amb feines precàries i es veu abocada a residir en càmpings i caravanes mentre el turisme permet una entrada «massiva» de segones residències.

Per la seva banda, la presidenta de SOS Pirineus, Núria Martí, va dir que el projecte de telecabina suposa un cost «molt elevat» i «no té raó de ser». Així, considera que tot i tenir la voluntat d’unir els tres nuclis de la Molina, molts residents en quedaran lluny i no l’acabaran utilitzant. Per aquest motiu, va defensar la posada en marxa d’un servei d’autobusos elèctrics o la implementació del transport a la demanda. Pel que fa a les al·legacions presentades al POUM d’Alp, va explicar que veuen insuficient la reducció d’edificacions plantejada per l’equip de govern municipal respecte a la planificació que hi havia inicialment. Així, va detallar que a la base de l’estació es preveuen diverses edificacions de tres plantes i habilitar dos aparcaments semisoterrats i va criticar l’impacte visual que tindrà tot plegat. «No es pot convertir en una mena de parc d’atraccions», va concloure.

Mentre, el vicepresident de Cerdanya Acció pel Clima, Marc Castellón, va afirmar que l’expansió del turisme de neu està fragmentant els ecosistemes a les portes del Parc Natural del Cadí Moixeró. A més, es va oposar a la producció de neu i ha assegurat que el model de turisme actual està «obsolet». Per aquest motiu, va demanar a la Generalitat que proposi als ajuntaments alternatives per a un desenvolupament sostenible del territori. En aquest sentit, des del Grup de Recerca de Cerdanya es demana regular l’accés als espais naturals, especialment el motoritzat i també el nombre de curses de muntanya i d’altres activitats. També es mostren reticents amb la il·luminació nocturna de la zona de la Molina i Masella.

Manca d’habitatge

Castellón també va criticar la manca «endèmica» d’habitatges plurifamiliars per a joves a preus assequibles i va alertar que aquesta situació els obliga a haver de marxar fora. D’altra banda, des del Sindicat d’Habitatge de Cerdanya s’ha demanat reduir els sectors de desenvolupament de la zona de la Molina i Masella i defensen que s’aposti per la rehabilitació d’edificacions ja existents.