Consum investiga gestores de pisos turístics per fingir ser particulars | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Consum investiga gestores de pisos turístics per fingir ser particulars

  |   Novetats

El Periódico. El ministeri sospita que empreses del sector incorren en pràctiques enganyoses a l’amagar que són propietàries de centenars d’habitatges que administren

Segona gran advertència per al sector dels pisos turístics, i segon gran moviment per demostrar que el Govern té el focus posat sobre aquest negoci. El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha obert una investigació contra diverses empreses que administren “centenars” d’aquests immobles, per tenir la sospita que incorren en “pràctiques enganyoses” i que infringeixen la llei que vetlla pels drets dels consumidors.

Així ho explica el departament dirigit per Pablo Bustinduy en un comunicat que no dona gaire més detall al respecte. Només que la inspecció se centra en companyies que gestionen “centenars” de vivendes turístiques en diferents comunitats autònomes, i que són vivendes que tenen llicència però que s’estarien administrant “de manera irregular”.

El matís ve a tomb d’una altra investigació que té en marxa des de fa uns mesos aquest mateix departament i que està relacionada amb el mateix sector, però l’objecte d’inspecció de la qual és diferent. Al juny, la Direcció General de Consum va anunciar que estava investigant algunes plataformes d’anuncis de pisos turístics (no va especificar quines, però s’entén que són pàgines tipus Airbnb o Booking) per oferir vivenda que no disposava de llicència turística.

En aquest cas, “el que s’investiga són gestores de pisos turístics que fins i tot sent pisos turístics legals, és a dir, tenint llicència per operar com a turístics, estarien gestionant-se de manera irregular”, expliquen fonts del departament.

Induir a error

L’única pista que dona el comunicat és la definició del que la llei de competència deslleial defineix com a pràctica enganyosa. “Qualsevol conducta que contingui informació falsa o informació que, fins i tot sent veraç, pel seu contingut o presentació indueixi o pugui induir a error als destinataris” o “afirmar de forma fraudulenta o crear la impressió falsa que un empresari o professional no actua en el mercat de la seva activitat empresarial o professional, o presentar-se de forma fraudulenta com un consumidor o usuari”. És a dir, amagar la seva condició de gran tenidor, per exemple, o fins i tot fer-se passar per un petit propietari que no es dedica professionalment a aquest negoci.

La investigació –matisen des del ministeri– està en una fase molt inicial, que se centra bàsicament en la recollida d’informació per determinar si hi ha material suficient per obrir un expedient sancionador.