Competència vigilarà que la rebaixa de l'IVA vagi al preu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Competència vigilarà que la rebaixa de l’IVA vagi al preu

  |   Novetats

El Punt. Un sistema de seguiment de preus se suma a la vigilància de la CNMC. El xec de 200 euros s’ha de demanar al web de l’Agència Tributària en els 45 dies que van del 15 de febrer al 31 de març.

Bonificar els 20 cèntims per litre de combustible entre l’1 d’abril i el 31 de desembre ha regalat a les autoritats una experiència que guiarà la vigilància ara en la rebaixa de l’IVA sobre el preu dels aliments bàsics, però el zel anirà més enllà. L’èxit del tercer gran pla de xoc per l’alça dels preus dependrà del fet que les distribuïdores repercuteixin l’eliminació de l’IVA en el pa i la llet –a més dels ous, les fruites i verdures, els llegums, els tubercles i els cereals i el formatge– i el nou tipus del 5% en oli i pasta, i, per vigilar que és així, un sistema de seguiment de preus se sumarà al zel de la Comissió de Mercats i de la Competència (CNMC). “La CNMC tindrà una indicació molt clara de vigilar-ho i hi haurà sancions si no es compleix”, avisa la vicepresidenta Nadia Calviño.

El prolix decret –de 125 pàgines– amb els punts del pla de xoc va ser publicat ahir al BOE, i el seu article 73.2 deixa clar que la vigilància de preus serà una obsessió de La Moncloa: “La reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament el consumidor […] sense que l’import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment al marge de benefici empresarial.” Com ja detallava ahir aquest diari i es confirma al BOE, la vigència de l’eliminació (del 4% al 0 en aliments bàsics) i la rebaixa del 10% al 5% (en oli i pasta) de l’IVA són de sis mesos des de l’1 de gener del 2023 però amb trampa: durarà a priori fins al 30 de juny però acabarà abans si la inflació subjacent (exclou els aliments frescos i l’energia) baixa del 5,5%. Ara aquest IPC subjacent és del 6,3%, així que no és rar que pugui caure per sota del 5,5% aviat i aleshores el dia 1 del mes següent l’IVA tornaria als tipus habituals del 4% i del 10%. “Serà fins al juny, tret que la inflació baixi més ràpid del que estem preveient, així que si al març o l’abril la subjacent ja està per sota del 5,5%, ja no hi seria al maig i al juny”, va aclarir ahir Calviño després que el president Pedro Sánchez silenciés aquest detall dimarts en la seva compareixença a La Moncloa.

Refer 5.000 referències

El representant de les cadenes i president d’ACES (representa Alcampo, Carrefour, Eroski i Supercor), Aurelio del Pino, va detallar ahir a Efe que el sector treballa a tot gas per canviar els preus d’entre 3.000 i 5.000 referències en només tres dies. En el cas d’una dotzena d’ous de marca blanca que costi 2,39 euros, l’estalvi serà de 10 cèntims, i un litre de llet de 0,94 euros passarà a costar-ne 0,90. Si bé Alberto Núñez Feijóo (PP) es va vantar que Sánchez li copia la recepta i va exigir que carn, peix i conserves entrin també en la rebaixa d’IVA, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va etzibar: “Això ho fan els que no saben governar i volen comprar vots per 5 euros al mes. Al Madrid castís el que fa Sánchez ho anomenem engañabobos.”

Formulari senzill

Pel que fa al nou xec de 200 euros de pagament únic per a llars amb aturats, assalariats o autònoms amb ingressos per sota de 27.000 euros i un patrimoni inferior a 75.000 euros, els sol·licitants hauran de clicar al web de l’Agència Tributària i emplenar un formulari “senzill” –segons la ministra María Jesús Montero (Hisenda)– amb les dades personals i el compte bancari per a la transferència. El xec només podrà ser sol·licitat durant els 45 dies que van del 15 de febrer al 31 de març, i La Moncloa espera no repetir teranyines burocràtiques com la del primer xec o l’ingrés mínim vital.