Comença una campanya de la renda marcada pels ERTO | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Comença una campanya de la renda marcada pels ERTO

  |   Novetats

El Punt. Les ajudes creades per reduir els efectes de la Covid-19 fan augmentar el nombre de declaracions. El cobrament dels ERTO farà créixer un 6,3% el nombre de contribuents catalans que hauran de pagar.
La campanya per a la liquidació de l’IRPF i l’impost de patrimoni del 2020 va arrencar ahir, i acabarà el 30 de juny. Aquesta serà una campanya marcada per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, ja que entre les novetats hi ha l’obligació de presentar-la per part de gran part dels treballadors que han estat en ERTO –molts dels quals sense tenir les dades reals actualitzades per culpa del desori del Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe) d’aquests mesos– o dels beneficiaris de l’ingrés mínim vital (IMV), un altre dels instruments creats per alleugerir la crisi social. L’Agència Tributària espera que la campanya de la renda se saldi amb 3,81 milions de declaracions presentades a Catalunya, un 2% més que l’any anterior.
Els sindicats estimen que 1,2 milions de catalans van cobrat un ERTO l’any 2020. I tot i la duresa de la situació, a molts d’ells els sortirà una declaració a pagar ja que, en general, el Sepe no aplica cap retenció als pagaments de prestacions. Això vol dir que, a la pràctica, els ERTO s’han cobrat en brut, i ara s’han de liquidar les corresponents retencions a través de l’IRPF.
L’impacte per al contribuent dependrà del tipus d’ERTO que hagi cobrat; una suspensió temporal durant un període curt pot tenir un efecte limitat, però el cost pot pujar molt més si s’ha cobrat un ERTO de suspensió total durant molts mesos, sense que s’hagi aplicat cap retenció per part del Sepe. Tot i que l’Agència Tributària va defensar ahir que, a la pràctica, es paga el mateix, el cert és que s’hauria d’afrontar el pagament de cop o en dues vegades, quan la situació de crisi ha impedit a molta gent guardar la part de diners que els permetria afrontar la declaració.
Pagament en sis mesos

Justament per reduir l’impacte d’aquest pagament, el govern espanyol va aprovar ahir mateix una ordre ministerial que permet fraccionar en sis mesos el pagament de l’impost sobre la renda als treballadors que l’any passat van estar en ERTO. El fraccionament del pagament de l’IRPF és de caràcter voluntari i té com a objectiu “reduir l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 en el compliment de les obligacions tributàries”, segons assenyalava el govern espanyol en un comunicat. Els treballadors afectats per un ERTO podran pagar l’import en sis terminis, entre els mesos de juliol i desembre, amb els venciments el dia 20 de cada mes, i no se’ls aplicaran interessos.
La liquidació de l’IRPF és obligatòria per als contribuents que van obtenir el 2020 rendes del treball superiors a 22.000 euros d’un únic pagador o de 14.000 euros de dos o més pagadors (sempre que la suma dels abonaments de tots els pagadors que no siguin el principal superi els 1.500 euros). Cal tenir en compte que el Sepe es considera també un pagador i que si un membre d’una unitat familiar ha cobrat l’IMV tots els integrants del nucli estan obligats a fer-la. En aquest cas, però, Hisenda va recordar ahir que és una renda exempta i en principi no hauria de sortir ni a cobrar ni a pagar. En tot cas, si s’han cobrat més d’11.280 euros, sí que s’haurà de declarar la quantitat que superi aquesta xifra. Pel que fa als ajuts, també s’han de declarar els que hagin rebut autònoms i empreses i que ha atorgat la Generalitat. A més, també estan obligats a declarar els qui hagin rebut rendiments del cabdal mobiliari de més de 1.600 euros o rendiments del capital immobiliari i altres conceptes superiors a 1.000 euros. En el cas de Catalunya, l’Agència Tributària espera que les declaracions positives, és a dir, les que obliguen el contribuent a pagar, augmentin un 6,3%, fins a 1,42 milions de recaptació més, mentre que les declaracions amb dret a devolució s’estima que cauran un 1,8%, uns 2,21 milions. Amb aquestes xifres, l’Agència Tributària preveu ingressar 2.682 milions d’euros amb les declaracions positives a Catalunya, un 5,2% menys que l’any anterior, i retornar uns 1.835 milions, un 4,5% menys també. Del total de declaracions, es preveuen 3,35 milions de caràcter individual, un 3,5% més que en l’exercici anterior, i unes 464.000 de conjuntes, un 7,5% menys.