Comença la temporada d’esquí
La previsió per a aquesta temporada és que se superin les xifres del 2019, un any que va ser considerat rècord tot i que les restriccions per la pandèmia que van començar aquell mes de març van impedir esquiar per Setmana Santa. Aquella temporada hi va haver 814.629 visitants a les estacions que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC): Espot, Port Ainé, Boí Taüll, La Molina-Masella, Vallter i les set estacions de Tot Nòrdic, entre les quals hi ha Tavascan. El Patronat de Turisme de Lleida, per la seva banda, compta que a les estacions situades al Pirineu lleidatà (a part de les gestionades per FGC, hi ha Baqueira-Beret i Port del Comte) es van vendre 1.253.366 forfets.
Superar les xifres del 2019 és l’objectiu de FGC, manté la presidenta, Marta Subirà, que anima els esquiadors a pujar a les estacions, “un destí segur”, amb mesures anti Covid garantides.
També espera amb il·lusió una allau d’esquiadors i turistes que volen disfrutar de la neu el Patronat de Turisme de Lleida, que no para de veure com creix el nombre de visitants (sobretot catalans) que van a “desconnectar” i fer turisme al Pirineu lleidatà (tan sols un exemple: durant el pont del Pilar, encara sense neu, les comarques de Lleida van superar el 90% d’ocupació, amb més de 30.000 visitants i 85.000 pernoctacions). Des del Pirineu de Lleida destaquen els esforços per millorar les estacions d’esquí i l’aposta per la sostenibilitat. “S’ha de reconèixer que l’any passat, i malgrat que en molts moments les estacions van estar amb poquíssima gent, van mantenir obert i no es van deixar de fer millores i inversions”, destaca Juli Alegre, cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de Lleida, que no dubta a assegurar que són “molt optimistes” amb vista a aquesta temporada i que en el dia d’avui ja hi ha “moltes reserves als hotels per venir les festes de Nadal i Cap d’Any”. La seguretat que donen els espais naturals és el que ha fet que durant la pandèmia la gent hagi escollit aquests paratges de muntanya per fer turisme. “Per molts esquiadors que vinguin la distància està assegurada i, per tant, fer turisme al Pirineu és molt segur”, hi afegeix Alegre.
Amb la idea de potenciar la sostenibilitat, FGC aposta pel que anomena “taquilla 0”, que automatitza la major part de les operacions de compra i venda de forfets. Ja no hi ha taquilles a les estacions i els forfets s’adquireixen per internet, generant un codi QR que s’ha de validar directament a les màquines a peu de pistes. També per internet es pot llogar el material. Aquest sistema, a part, evita les cues.
També Airbnb ha assegurat que entre les destinacions preferides d’Europa per estrenar la temporada d’esquí hi ha la Val d’Aran i el Pallars Sobirà. “Les destinacions d’esquí més petites estan repuntant de nou a la plataforma per a la temporada d’hivern”, manté la directora general d’Airbnb Màrqueting Services, Mónica Casañas.
Encara hi ha descomptes
Els forfets que ven FGC encara es poden adquirir amb descompte a les botigues en línia de les mateixes estacions fins al 28 de novembre. L’oferta de forfets de temporada està integrada pel forfet de temporada FGC Turisme, que dona accés a les sis estacions de FGC (La Molina-Masella, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll), més l’estació de Tavascan (d’esquí alpí i nòrdic) i les set estacions de Tot Nòrdic. Aquest forfet té un preu d’adult en promoció de 660 euros, i els territorials oscil·len entre els 320 i els 548 euros. El d’esquí de muntanya té un preu únic de 140 euros. També està disponible la promoció 4×3 de La Molina, que permet esquiar quatre dies a l’estació de la Cerdanya durant tota la temporada per només 33,75 euros al dia (preu aplicable a adults adquirint tres forfets de dia), cosa que suposa un descompte del 25% i permet a l’esquiador ocasional fidel a l’estació gaudir d’un preu bonificat. Aquesta promoció serà vàlida fins al proper 3 de desembre, abans del pont de la Puríssima.