Coca-Cola, El Pozo i Central Lechera Asturiana aguanten com a marques més consumides a Espanya fins i tot amb inflació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Coca-Cola, El Pozo i Central Lechera Asturiana aguanten com a marques més consumides a Espanya fins i tot amb inflació

  |   Novetats

El Periódico. El consum torna a caure després del respir de Setmana Santa. Brussel·les torna a recomanar a Espanya una «política fiscal prudent» el 2024.

Malgrat un increment de preus alimentaris que, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), era del 15,7% a tancament del 2022, les deu marques més consumides a Espanya l’any passat van ser alimentàries i pràcticament les mateixes que el 2021. Coca-Cola, El Pozo i Central Lechera Asturiana continuen formant el podi dels productes que més es compren al país. Ho fan totes tres, això sí, amb pitjor nota que l’any previ, una tendència que es replica a tot el ‘top 10’ i que només esquiva, parcialment, Central Lechera Asturiana, que ha incrementat el percentatge de llars que la compren.

Així ho identifica el Brand Footprint 2023 que elabora anualment l’empresa d’analítica del mercat de gran consum Kantar, que completa la llista amb Campofrío, Gallo, Bimbo, Activia, Danone, Pescanova i Don Simón, única novetat a la part alta d’aquest rànquing.

«La inflació ha tingut impacte transversal a totes les marques: ha jugat un paper fonamental en l’evolució i creixement de la categoria, i això ha afectat en general les marques a nivell transversal, però no és un dels elements determinants quant a canvis en el rànquing», explica el director executiu de la Divisió Worldpanel de Kantar, Jorge Folch.

Perquè malgrat que es veuen poques variacions en les deu primeres posicions, sí que hi ha canvis a la llista global, en què hi ha 50 marques. A tall d’exemple, Argal, Fanta, Colgate, Lay’s, Fairy i nou ensenyes més, milloren la seva posició, mentre que Casa Tarradellas, Puleva, Azucarera, Reina, Hero i 12 més, l’empitjoren.

De tota manera, vist des d’una altra òptica, la companyia guanyadora és Nestlé, que és l’empresa que fica més marques al cistell de consum dels espanyols. La segueixen Coca-Cola, Danone, Mondelez International (conglomerat de marques com Oreo, Chips Ahoy!, Milka, Toblerone, Trident…) i Sigma.

Innovació, publicitat i promoció

«La conclusió que en traiem és la mateixa de cada any: el que marca la diferència en el sector del gran consum és la capacitat de les marques per generar penetració, és a dir, capacitat d’entrar a noves llars», apunta Folch. «I les quatre principals palanques per guanyar penetració són la innovació, la publicitat, la promoció i la presència en el punt de venda», completa.

Els casos més representatius són La Casera i Kaiku que milloren posició en el rànquing per la seva inversió en publicitat; Aquarius i Alpro, que incrementen la seva oferta promocional, o Dulcesol i Calvo, que augmenten la seva presència a les cadenes de venda d’alimentació sobretot regionals. En qualsevol cas, Kantar identifica l’aposta per la innovació com la «millor palanca per créixer o mantenir-se en el rànquing». «Una de cada quatre innovacions en el mercat està realitzada per marques que apareixen en aquest ‘top 50’ i la ràtio d’èxit que tenen les marques ‘top 50’ és el doble del que tenen les que no hi són», assegura el directiu. «I ens sembla molt significatiu que el 100% d’empreses que apareixen en posicions altes en el rànquing d’empreses més innovadores milloren les seves posicions en el rànquing general», conclou.

A nivell global, per cert, les marques més triades del món són Coca-Cola (amb molta diferència), Colgate, Maggi, Lay’s i Pepsi.