CCR: Un llibre de pes de tres roques
Diari de Girona. La Casa de Cultura acull la presentació del llibre dels darrers deu anys del Celler de Can Roca.
La història d’un dels èxits gastronòmics més esclatants del món resumida en un llibre de 560 pàgines amb una selecció de 150 receptes. El llibre CCR. Cuina, Consciència i Reflexió que repassa els darrers deu anys del Celler de Can Roca de Girona «és un llibre de pes». Així és com el va definir aquest dimarts el periodista Salvador Garcia-Arbós. De fet, la publicació pesa 3,7 quilos. “No te’l pots endur a la butxaca ni a la motxilla», va bromejar.
El llibre acaba de sortir al mercat en català. Un de les tres llengües en què es pot comprar, juntament amb el castellà i l’anglès. «Volíem fer una cosa senzilla i se’ns va anar embolicant», bromejava Joan Roca que admetia la dificultat de seleccionar què havia d’incloure el llibre:«No l’hauríem tancat mai».
En l’edició, a més de les 150 receptes seleccionades, hi ha una explicació dels projectes que des del Celler s’han engegat durant la darrera dècada. Aspectes com el Somni, la Masia o la línia de licors «Esperit Roca». També hi ha poemes de Josep Carner del seu poemari Fruits Saborosos o el menú que van oferir a multitud de caps d’Estat durant una trobada de l’ONU a Madrid. El president espanyol, Pedro Sánchez va etzibar:«Esto es muy duro». «Es pensaven que menjarien pernil i gambes de Palamós i es van trobar que es menjaven els problemes que hi ha al món, com ara l’escalfament del mar, la sequera o la lluita contra els grans incendis», va explicar Josep Roca, tot reflexionant a l’entorn de la consciència i la sostenibilitat.
Mentre Jordi Roca animava la festa en l’acte de presentació del llibre a la Casa de Cultura, Josep Roca assenyalava que el llibre és «només un petit resum» de tot el que ha passat a nivell creatiu. Es podria fer un altre llibre igual només de receptes».
Començar fent pràctiques
La presentació de l’obra va incloure un col·loqui amb preguntes dels assistents. Allà, els germans van apuntar que fan una «feina coral», amb «un diàleg constant amb l’equip» que és «multicultural i multidisciplinari» i que són molt exigents. Joan Roca va recordar que tot l’equip que hi ha darrere havia començat fent pràctiques i que en ocasions s’han acabat quedant «perquè vam detectar les seves ganes, compromís.
La sort gironina
Josep Roca va explicar que el tema de les llistes dels millors restaurants del món ho veu com a «rànquings injustos» d’una societat que necessita «resums» que són «injustos». Joan Roca, va dir que el fet d’estar ubicats a Girona els ha permès estar en aquest món amb més tranquil·litat que a una gran ciutat, on haurien estat més estressats:«A Girona hi ha pau i tranquil·litat i tenim els pares a prop». Tot això ens va a favor».
“Una gran família, un gran restaurant i una gran cuina no poden tenir un llibre petit. Volien fer un «resum senzill» de la darrera dècada i ha sortit una publicació de 560 pàgines i 3,7 quilos. I és un resum”