Catalunya tanca el 2023 amb rècord d'ocupació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Catalunya tanca el 2023 amb rècord d’ocupació

  |   Novetats

El Punt. L’últim trimestre de l’any acaba amb un repunt de la taxa d’atur, que frega el 9%.

Catalunya va tancar el 2023 amb rècord d’ocupació, arribant per primer cop als 3,71 milions de persones treballant (5,62% més que l’any anterior) després de registrar 197.600 nous llocs de treball més durant l’últim trimestre, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) feta pública aquest divendres per l’Institut estatal d’Estadística (INE).

Amb tot, el quart trimestre de l’any es va tancar amb un repunt de la taxa d’atur, que es va situar en el 8,97% , 366.300 persones, tot i que és el percentatge més baix des del 2007. D’octubre a desembre 20.900 persones van entrar a les llistes de d’atur, mentre que es van generar 20.000 llocs de treball més (un 0,01% més que a l’estiu).

A l’Estat espanyol es va generar 783.000 llocs de treball durant l’any passat per acabar amb el rècord d’ocupació al tancament d’any de gairebé 21,25 milions de persones. La desocupació es va reduir en 193.400 persones fins als 2,83 milions d’aturats, reduint la taxa d’atur vuit centèsimes fins a l’11,76 %.

Reaccions

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha qualificat les dades EPA “d’any històric” pel mercat de treball català. “El 2023 ha sigut l’any de l’ocupació a Catalunya”, ha assegurat el conseller en una roda de premsa recollida per ACN, en què ha destacat que la població estrangera va representar un 63,2% de l’increment de nous ocupats amb un augment que pràcticament quadruplica el de la població nativa. “El fet migratori té una importància cabdal per l’ocupació”, ha afirmat. Segons Torrent aquesta dada, “desmunta el relat de l’extrema dreta que intenta vincular el fet migratori amb circumstàncies negatives per intentar estigmatitzar-la”.

Des dels sindicats, CCOO i UGT han coincidit en “l’efecte positiu” que la reforma laboral ha tingut en les dades EPA. En un comunicat, UGT apunta que la “bona evolució” del mercat laboral, la creació d’ocupació, la reducció de l’atur i “la major estabilitat en els contractes” ha de servir de “punt de partida per abordar aspectes pendents que encara precaritzen”. Per la seva part, CCOO destaca les “mostres de resiliència i fortalesa” de l’ocupació catalana i assenyala la necessitat d’acord de pressupostos.

Per la seva banda, la patronal Pimec ha valorat de forma “positiva” les dades, tot i que el seu secretari general, Josep Ginesta, ha alertat de “problemes estructurals”, com son l’estacionalitat i l’”elevada” taxa d’atur. Per Ginesta, les xifres constaten que l’ocupació encara té un “comportament estacional”, amb “cicles i alts i baixos que s’haurien de revertir”.