Catalunya manté les restriccions anticovid més dures de tot Espanya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

Catalunya manté les restriccions anticovid més dures de tot Espanya

  |   Novetats

Diari de Girona. Els governs autonòmics comencen a suavitzar les limitacions imposades just abans de les festes de Nadal.

El mapa de les restriccions a Espanya davant del coronavirus té dos extrems: Catalunya, que continua sent l’autonomia amb les mesures més severes, i Madrid, que al costat d’Extremadura, Castella-la Manxa i Castella i Lleó va ser l’únic territori que a la fi de l’any passat va optar per una política de meres recomanacions en aquesta sisena onada, marcada per l’envestida de la variant òmicron, que pel seu caràcter molt més contagiós està batent tots els rècords d’infeccions durant aquests dos anys de pandèmia. L’única mesura comuna en tota Espanya és la volta a l’obligatorietat d’usar màscares en exteriors, malgrat que la transmissió del virus a l’aire lliure, sempre que es compleixi amb la distància interpersonal d’almenys 1,5 metres, és poc comú.

Divendres passat, jornada en el qual es va aixecar el toc de queda a Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va fer una mica d’autocrítica. «D’haver sabut que òmicron era com era, evidentment no prens aquestes restriccions», va dir en Rac-1. No obstant això, les mesures, que inclouen el límit de les reunions a 10 persones com a màxim, la reducció de l’aforament en la restauració al 50% en interiors, el tancament de l’oci nocturn i l’exigència del passaport covid en bars i restaurants, que només poden obrir fins a les 00.30 hores, continuen en vigor.

Cap altre territori compta amb mesures tan dures com Catalunya, l’autonomia amb la taxa d’incidència més alta: 5.402 casos per cada 100.000 habitants diagnosticats en els últims 14 dies, segons les dades d’ahir. Navarra i Euskadi, per exemple, que també es troben entre les comunitats amb més contagis, tenen límits d’aforament superior en la restauració (del 60%, en el cas del País Basc) i permeten l’obertura dels locals d’oci nocturn, encara que només fins a la 1 de la matinada.

Cantàbria va eliminar la setmana passada l’exigència del passaport covid per a accedir a determinats espais públics. El tancament de l’oci nocturn i l’obligatorietat del certificat deixaran d’estar en vigor a Astúries dijous que ve. Galícia reunirà el dimarts al seu comitè clínic per a decidir si deroga algunes limitacions que es van aprovar per a les festes nadalenques, com el toc de queda per a les reunions de no convivents entre les 3 i les 6 de la matinada i l’horari reduït per a hostaleria i oci nocturn.

Catalunya donarà en principi passos en el mateix sentit, encara que encara estan per concretar. Argimon, de fet, va anunciar el divendres que la Generalitat deixarà a l’abril de fer quarantenes pautades i comptar els nous contagis.