Catalunya ja disposa d’un metavers propi
El Punt. CatVers és un espai virtual que pretén dur la cultura catalana “a un altre nivell”. El primer metavers en català, CatVers, es va presentar ahir davant la pujada de Sant Domènec de Girona. L’icònic racó del Barri Vell, però, era només part d’una recreació virtual dissenyada únicament per a l’estrena d’aquest univers digital alternatiu. I és que la Generalitat, que juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona promou aquest projecte liderat pel Centre Blockchain de Catalunya, considera que aquesta mena d’espais d’interacció amb persones i objectes en un entorn virtual immersiu representaran, ben aviat, un canvi de paradigma tecnològic.
Tant és així que el vicepresident Jordi Puigneró recorda l’astronauta Neil Armstrong en parlar de la repercussió d’aquest projecte: “És un petit pas en escala tecnològica, però un gran salt de Catalunya d’acord amb com s’entendran les nacions en el segle XXI.” El conseller de Polítiques Digitals adverteix que potser encara és d’hora per calibrar la importància d’aquest projecte, que equipara amb l’aposta de la Generalitat als vuitanta per crear TV3 per competir per l’espai audiovisual. Per la seva banda, el president de CBCat, Quirze Salomó, remarca que amb la precocitat en l’arribada de Catalunya a aquest “territori per conquerir” es vol repetir la història d’èxit de la cultura catalana a la viquipèdia, on té una presència molt rellevant amb relació a la base de parlants.
Al CatVers, els usuaris poden accedir a espais i sales personalitzats per treballar, formar-se, esbargir-se i interactuar entre ells. L’experiència en aquests metaversos com els que impulsa Facebook, que es creu que seran d’ús habitual d’aquí a tres anys i universals d’aquí a cinc, és més enriquidora amb ulleres de realitat virtual, però la connexió es pot fer amb qualsevol altre dispositiu.
El metavers en català ja està obert per a les entitats i associacions del país que s’hi vulguin sumar. Inicialment permetrà fer-hi reunions, però aviat s’habilitaran les eines per fer exposicions i fins i tot festivals i campus universitaris. L’ús de l’espai serà gratuït uns mesos, però després hi haurà “tarifes assequibles” per a les entitats adherides, que a la llarga n’assumiran la governança de manera descentralitzada. Per engegar-lo, el govern hi ha fet una inversió propera als 15.000 euros, però la intenció és que sigui econòmicament sostenible ben aviat. Serà clau la creació d’una criptomoneda pròpia del CatVers. Salomó, però, adverteix que això és un fet comú de “la majoria de metaversos i no vol dir que hagi de ser la moneda catalana”.