Canviarà la normativa de viatjar en avió? La IA porta novetats a Espanya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Canviarà la normativa de viatjar en avió? La IA porta novetats a Espanya

  |   Novetats

Diari de Girona. Podrem portar més de 100 ml a l’equipatge de mà? AENA ho ha confirmat: entre finals de 2023 i inicis de 2024 els tindrem als aeroports. La seguretat és el primer.

Viatjar en avió és magnífic: poder estar quasi a l’altra punta del món amb unes hores, és meravellós! Hi ha milers de persones que viatgen diàriament amb l’avió. Gràcies a ell, poden anar a reunions de treball, conferències, vacances o a visitar a un familiar per urgència, per exemple (sempre que hi hagi un vol directe programat per la nostra destinació). Sabem, però, que no tots són flors i violes i que, viatjar costa o limita. En aquest cas, parlarem de les limitacions de l’equipatge de mà i de les novetats que ens porta el 2024 en el sector.

Fins al dia d’avui, la normativa indica que en l’equipatge de mà o cabina per viatjar en avió, no es poden superar els 100 ml de líquid. I a més, han d’estar dins bosses transparents. Si facturem les maletes, sí que podem posar una quantitat superior de líquid, sense problema.

Però aquestes limitacions es podrien veure afectades, gràcies a les noves tecnologies. Les quals són importantíssimes per a facilitar-nos la vida. Així doncs, s’estan provant a diversos aeroports dels Estats Units, uns escàners 3D d’alta tecnologia.

Concretament, els aeroports d’Atlanta i Chicago han estat els dos aeroports on s’ha fet la prova pilot. I després de l’èxit que estan donant, s’espera que a partir de l’any que ve, s’implementin arreu del món. AENA ha confirmat que, a finals d’aquest 2023 o a principis del 2024 es començarà a implementar aquesta nova tecnologia en diversos aeroports.

Els avantatges dels escàners 3D

Gràcies a aquests aparells, podríem aconseguir dur una quantitat més gran de líquid a les maletes de mà o cabina, sense haver de facturar o, això és el que esperem. També detectarà de forma automàtica explosius, gràcies als coneguts escàners EDSCB. A més, la implementació d’aquests aparells facilitarà la feina als controladors d’accés per la seva alta visibilitat. I si això no és suficient, farà que el temps d’embarcament redueixi considerablement, agilitzant les cues.