CaixaBank descarta una crisi hipotecària com la del 2008 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

CaixaBank descarta una crisi hipotecària com la del 2008

  |   Novetats

El Punt. Gortázar afirma que les pujades de tipus afectaran els préstecs a interès variable contractats els últims anys. El benefici de l’entitat cau un 48,8% pels efectes comptables de la fusió amb Bankia.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, es va mostrar complagut però prudent ahir en la presentació dels resultats de l’entitat entre el gener i el setembre d’aquest exercici, davant les pujades de tipus que està practicant el BCE. D’una banda, el conseller delegat es va mostrar satisfet pel benefici de 2.458 milions en aquest període, tot i que representen una caiguda del 48,8% respecte als obtinguts en els tres primers trimestres del 2021. Gortázar va explicar aquesta frenada pels efectes comptables de la fusió amb Bankia, i va argüir que, amb dades comparables, l’evolució ha estat positiva, concretament d’un 17,7% més que en aquell tram de l’any passat.

D’ altra banda, va admetre que les pujades de tipus d’interès poden provocar “casos amb problemes” entre els qui tinguin un crèdit hipotecari, però que CaixaBank preveu un impacte limitat en aquest àmbit i que el perfil dels afectats serà minoritari. “Les hipoteques més afectades seran les contractades durant els últims anys a interès variable, perquè són les que hauran abonat menys capital principal”, va indicar Gortázar, que en qualsevol cas va descartar que la política monetària del BCE desencadeni una crisi semblant a la que es va iniciar el 2008, ja que la situació és molt diferent. “Si no s’han fet més hipoteques a tipus fix –va puntualitzar– és perquè el client no ho ha volgut i això vol dir que els que ho han fet tenen més marge per cobrir la quota.”

 A més, va afegir que en la majoria de les hipoteques actuals la taxa d’esforç de les llars és del 25% dels ingressos, “i tot i que ara s’acostarà al 30%, durant la crisi del 2008 els crèdits hipotecaris subscrits comportaven un esforç que sovint superava el 50% de la renda”. Per aquest motiu, el líder bancari no creu que l’afectació sigui com aleshores ni tampoc que es perdin llocs de treball. “Parlem simplement de salaris que perden poder adquisitiu, és a dir que l’impacte serà molt diferent”, va concloure.
 A CaixaBank, va recordar, el 60% del volum de 125,7 milions de la cartera de crèdit són hipoteques que ja tenen més de deu anys, contractades quan els tipus eren més alts, i un terç de la resta es van signar més recentment, però majoritàriament, un 70%, a tipus fix, per la qual cosa Gortázar es va mostrar confiat que no hi haurà una allau d’impagaments, per bé que sí que, de cara a l’any que ve, l’entitat espera una caiguda en la demanda, amb menys transaccions, paral·lelament a una morositat “moderadament a l’alça”.

Limitar les mesures

 Sobre les diferents propostes que s’han fet per afrontar el nou escenari, entre altres la congelació dels pagaments del crèdit durant un any en els casos més extrems, el conseller delegat de CaixaBank va apel·lar al debat que estan fent sobre aquest afer les associacions bancàries com la CECA i l’AEB per definir les mesures que es podrien prendre, però es va declarar partidari de centrar les mesures “en els més vulnerables”.