Brussel·les reforça el creixement espanyol per a aquest any
Diari de Girona. La Comissió augura que el PIB augmentarà el 5,6% aquest exercici, enfront del 5,5% previst fa tres mesos, i el 4,4% el 2023.
L’economia europea ha entrat el 2022 més feble del que es preveia fa només tres mesos. La ràpida propagació de la variant ómicron, els colls d’ampolla en les cadenes de subministrament i la pujada dels preus de l’energia han alentit el creixement. Malgrat aquest panorama, i encara que els números segueixen lluny dels vaticinats pel Govern de Pedro Sánchez, la Comissió Europea ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement per a l’economia espanyola. Segons Brussel·les, Espanya va tancar 2021 amb un creixement del 5% (enfront del 4,6% pronosticat al novembre), gràcies a la inversió i les exportacions netes, i creixerà més de l’esperat enguany: un 5,6% el 2022 (una dècima per sobre de l’anticipat) i un 4,4% el 2023.
L’executiu comunitari sosté que el ràpid augment de les infeccions en les últimes setmanes de desembre ha tingut un impacte immediat «moderat» en l’economia a causa de l’existència de restriccions més toves que les viscudes a l’inici de la pandèmia. Encara així, «és probable que en el primer trimestre de 2022 es produeixin efectes adversos més importants» a causa del ressorgiment de les infeccions i que «el creixent nombre de baixes laborals vagi a actuar com un llast per a l’oferta de treball», assenyalen les noves previsions interines d’hivern. Resultat d’aquesta situació serà l’alentiment del creixement del PIB fins al 0,6%.
A partir del segon trimestre de 2022, no obstant això, el creixement econòmic rebotarà de nou amb taxes trimestrals superiors a l’1% que es mantindran fins a principis de 2023 i que situaran a Espanya com un dels motors de creixement a Europa, gràcies al consum privat i la inversió que tiraran del creixement espanyol, recolzats en l’estalvi acumulat durant la pandèmia, els recents augments de les pensions i l’aplicació del pla de recuperació i resiliència.
Normalització del turisme
Al rebot de l’economia també l’ajudarà la normalització gradual del turisme internacional que oferirà una contribució positiva, el mateix que el pla de recuperació. Tot això farà que Espanya recuperi el seu nivell del PIB previ a la pandèmia ja enguany, en el quart trimestre de 2022.
«Espanya té unes perspectives de creixement molt positives per a 2022. Són perspectives a més de positives, realistes. Estem parlant d’un 5% de creixement en 2021 i pensem que serà del 5,6% en 2022», va destacar el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, que va prendre nota de l’aprovació de la reforma del mercat laboral.
«La meva avaluació personal és que el fet que va haver-hi un acord entre els interlocutors socials és una cosa positiva però la discussió continuarà en les setmanes vinent», va explicar sobre un element clau perquè Espanya rebi un nou pagament de 12.000 milions i esquivant la polèmica suscitada pel PP sobre el repartiment de fons. «Som conscients d’aquest debat però no estem en situació d’estendre’ns en el nostre paper i control més enllà del que es preveu en els plans de recuperació, que és el que estem observant i controlant aquí a Brussel·les».
Inflació rècord
Quant a la inflació, l’anàlisi confirma que va aconseguir el seu pic màxim a Espanya durant l’últim trimestre de 2021, amb una pujada del 5,8%, a causa de la desbocada pujada dels preus de l’energia, i es mantindrà elevada en el primer trimestre de 2022, principalment pels alts preus de l’energia però també perquè els productors traslladaran als consumidors part de l’augment dels costos no salarials. A partir del segon trimestre, començarà la desacceleració, que continuarà en 2023 gràcies a l’estabilització dels preus de l’energia, però es preveu que augmenti del 3% en 2021 al 3,6% en 2022, per a caure al 1,1% en 2023.
Les previsions econòmiques d’hivern també auguren que l’economia europea, després d’un creixement del 5,3% en 2021, creixerà un 4% en 2022, tres dècimes menys del que es preveu al novembre, i un 2,8% en 2023. En el cas de l’Eurozona la previsió és també del 4% per a enguany i una dècima menys, el 2,7%, per al pròxim amb una inflació que es mantindrà també disparada. La Unió Europea en el seu conjunt va aconseguir el seu nivell de PIB anterior a la pandèmia en el tercer trimestre de l’any passat i es preveu que tots els Estats membres hagin superat aquesta fita a la fi de 2022. La nova radiografia confirma que la pandèmia continuarà condicionant el creixement a curt termini, amb molts països sota pressió a causa dels problemes dels sistemes sanitaris i l’escassetat de personal degut a la malaltia o les mesures de prevenció.