Brussel·les vol que les factures es paguin en un termini màxim de 30 dies | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Brussel·les vol que les factures es paguin en un termini màxim de 30 dies

  |   Novetats

Diari de Girona. Proposa un nou reglament amb normes més estrictes per evitar uns retards que comprometen seriosament el flux de caixa de les pimes.

Una de cada quatre fallides a la Unió Europea té com a origen retards en el pagament de factures, mentre que una de cada dues s’abona més tard del que caldria (o no es paga). Per lluitar contra aquesta situació, la Comissió Europea va proposar ahir un nou reglament amb normes més estrictes per garantir els pagaments a proveïdors en un termini màxim de 30 dies. L’objectiu és lluitar contra la morositat i evitar una pràctica deslleial que, segons Brussel·les, compromet el flux de caixa de les pimes i obstaculitza la competitivitat i la resiliència de les cadenes de subministrament.

«Tots hauran de respectar la regla dels 30 dies. Serà vinculant i obligatòria per a tothom. No hi haurà excepcions. Tampoc per a l’administració pública», va avisar ahir el comissari de mercat interior, Thierry Breton, que va admetre que s’ha abusat en el passat de les excepcions de la norma, que han permès allargar els terminis de pagament per sobre dels 30 dies i més allà fins i tot dels 120 dies. El nou reglament derogarà una directiva del 2011. « Les directives depenen dels Estats membres, que les poden aplicar a la seva manera. Alguns països ho han fet però d’altres no. Ara incloem l’assumpte en un reglament perquè s’harmonitzi a tots els països. Serà llei i per tant funcionarà», va afegir el comissari sobre un pla que introdueix un termini de pagament màxim únic de 30 dies per a totes les transaccions comercials, que pretén eliminar ambigüitats i satisfer llacunes de la normativa actual.

Per exemple, la proposta de Brussel·les garantirà el pagament automàtic dels interessos acumulats i les taxes de compensació i introduirà noves mesures d’execució i compensació per protegir les empreses contra els mals pagadors. La proposta no afectarà els terminis de pagament més curts establerts a les legislacions nacionals per garantir la seguretat jurídica. Tot i això, sí que permet una excepció a l’actual directiva sobre pràctiques comercials deslleials en el sector agroalimentari per al subministrament de productes no peribles. El termini de pagament actual d’aquests productes està fixat en un màxim de 60 dies i la proposta el redueix a 30 dies.

Brussel·les també elimina l’actual ampliació de terminis de pagament a 60 dies per a les entitats públiques que presten assistència sanitària i per a les autoritats públiques que desenvolupen activitats econòmiques de caràcter industrial o comercial com a empreses públiques. A diferència de la normativa actual, també elimina el concepte ambigu de disposicions contractuals «extremadament injustes», reemplaçant-lo per una llista de condicions i pràctiques de pagament ben identificades.

Brussel·les justifica la proposta en el fet que la morositat redueix la competitivitat de les empreses, augmenta els costos de finançament i fa que les companyies renunciïn a oportunitats atractives. Per exemple, una reducció d’un dia en els retards en els pagaments augmenta el flux de caixa agregat de les empreses en un 0,9% i els pot estalviar 158 milions d’euros en costos de finançament.