Barcelona localitza mig miler de pisos turístics fora de la llei | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Barcelona localitza mig miler de pisos turístics fora de la llei

  |   Novetats

El Punt. La represa de l’activitat ha fet aflorar també el lloguer d’allotjaments il·legals. Es posa en marxa una campanya de conscienciació dels turistes. Colau promou una normativa de caire europeu.

Un mínim de mig miler d’allotjaments turístics no registrats s’ofereixen als visitants de Barcelona de forma il·legal, segons el compte de l’Ajuntament, que du a terme una campanya de control per posar fi a aquesta activitat. Aquesta xifra representa l’1% del total de 50.000 pisos rastrejats pels tècnics de l’Ajuntament.

Aquestes dades es van difondre ahir coincidint amb la presència a l’avinguda Catedral de la parafernàlia que acompanya una campanya municipal destinada a sensibilitzar els turistes de la necessitat d’allotjar-se en apartaments legals. La iniciativa consisteix en un llit de grans dimensions amb uns cartells on s’avisa els turistes que abans de llogar un pis a la ciutat per passar-hi vacances comprovin que és un dels registrats. Aquest pas es pot fer a través del web www.fairtourism.barcelona, on posant l’adreça de l’allotjament s’obté la informació de si està registrat.

La campanya inclou dos informadors de carrer que aturen els turistes que s’acosten al llit i els expliquen el sentit de la iniciativa. Segons l’experiència d’aquests informadors, tres de cada deu turistes s’aturen i presten atenció al missatge que els donen. Entre altres coses, la campanya vol fer saber als estrangers que si lloguen un pis sense llicència turística aquest fet té una repercussió en l’encariment dels habitatges i el fenomen de la gentrificació, quan els veïns són expulsats del seu barri per l’increment de preus.

En la presentació d’aquesta campanya hi van participar la tinent d’alcalde, Janet Sanza, i el regidor de l’àrea de Turisme, Xavier Marcé. Sanz va avisar que la ciutat vol evitar “la barra lliure”, que no s’acceptarà cap actuació fora de la llei de l’empresa Airbnb i que l’objectiu és aconseguir que “no hi hagi cap pis il·legal”. Marcé va deixar clar que l’Ajuntament vol marcar la frontera de forma clara entre el que és legal i el que és il·legal.

En relació a la detecció dels 500 anuncis de pisos il·legals, de moment encara no s’ha concretat cap sanció. “Els processos administratius són lents”, va advertir Janet Sanz. Les sancions per aquests casos poden oscil·lar entre els 3.000 i els 60.000 euros. Abans de la pandèmia s’havien arribat a tramitar 8.100 expedients sancionadors.

L’Ajuntament de Barcelona treballa, però, per una solució global al problema de la irrupció de plataformes digitals en negocis com el turístic i el transport de passatgers. i per això s’ha adreçat a la Comissió Europea per aconseguir una regulació d’àmbit general. L’acció no es fa en solitari, sinó conjuntament amb ciutats com Amsterdam, Berlín, Bolonya, Brussel·les, Munic i París.

Es demana que es doti els governs locals i regionals d’eines per obligar les plataformes, com Airbnb i Uber, a complir les normatives respectives. Una de les coses que es demana és que es pugui obligar a comprovar i publicar el número de registre dels pisos turístics abans de donar-los publicitat en el seu web.